Širiti paniku uoči turističke sezone, to najbolje mediji znaju

Nedavno je Slobodna Dalmacija objavila vrlo bitan članak za hrvatski turizam o britanskoj vladi, koja je objavila opsežan vodič za turiste koji postanu žrtve silovanja – u Hrvatskoj. Tabloid Daily Mail, a riječ je o najčitanijem portalu na engleskom jeziku na svijetu, pozivajući se na znanstvene izvore, objavio je nedavno da su britanski turisti koji putuju prema Mediteranu u riziku od tropskih bolesti koje se sve više pomiču sjeverno od Afrike. U tom kontekstu nisu zaboravili spomenuti kako se u posljednjem desetljeću u Hrvatskoj i Francuskoj pojavila denga groznica, chikungunya virus u u Italiji i Francuskoj te malarija u Grčkoj.

Za očekivati je da će se, kako nailazi turistička sezona, pojavljivati medijski napisi o morskim psima koji jedu samo turiste, pa će spomenuti meduze koje noću šetaju gradom i plaše turiste, pojavit će se po koja naftna mrlja na plažama, možda zmije ispod jastuka. Neuredni, prljavi i mrzovoljni konobari po medijima posluživat će kave  od 80 kuna, turisti će nalaziti dlake i salmonelu u jajima…Ne zaboravimo spomenuti i taksiste koji po medijima siluju, veprove koji će ovo ljeto pojesti tucet turista. Ukratko, deja vu…

Možemo i mi okrenuti pilu naopako i spomenuti britanske turiste koji se nisu pokazali kao uzorni gosti. U španjolskoj Costa Blanci, 200 kilometara dugom obalnom području s prekrasnim plažama na jugoistoku Španjolske, na primjer, britanski turisti ispijali su pića iz mini barova u hotelskom smještaju da bi potom bočice punili svojim urinom kako bi izbjegli plaćanje računa. Hosbec je proveo istraživanje o tome koliko je to uobičajena praksa britanskih turista u kojem su jedno od troje priznali ovu nečasnu rabotu. To je dovelo do toga da su španjolski hoteli ukidali mini barove na način da je 2005. godine izmijenjen zakon te više u hotelskim smještajima mini barovi nisu obvezni.

Britanski turisti dozlogrdili su španjolskim hotelijerima zbog prave epidemije prijava lažnih slučajeva trovanja hranom, zbog čega su im tijekom turističke sezone prethodnih par godina znali isplaćivati enormne odštete u ukupnim iznosima od 50 milijuna eura po sezoni. Ciljali su naročito na „all inclusive“ aranžmane, jer im je lakše tužiti hotele koji ne mogu kontrolirati što sve gosti pojedu i popiju, zbog čega su u Španjolskoj razmišljali o ukidanju ovih aranžmana.

Stanovnici Kavosa, grčke meke za ljubitelje dobrih tuluma, prepoznali su britanske turiste kao raskalašene goste. Mještani ovog gradića na otoku Krfu preuzeli su stvar u svoje ruke. Od Las Vegasa preuzeti su slogan za burni noćni provod pod motom „Što se dogodi u Kavosu, ostaje u Kavosu“ preformirali su i na društvenim mrežama „Čini se da je Kavos bio spreman na vas“ ( „Turn out Kavos Was Ready For You“ objavljuju najluđe fotografije i snimke raskalašenih turista kako bi ih ismijavali.

Čini se da ni Hrvatska u svemu tome što je navedeno nije izuzetak. Početkom ove godine britanski par je uspio preveslati Hrvatsku turističku zajednicu za iznos od 45 tisuća eura i zauvijek nestati.  Naime, takozvani organizator sajma Central European Tourism Summit (CETS) je britanski bračni par Lu i Andy Buchanan (ako im je to pravo ime) s tvrtkom Cent Euro Fairs SL, registriranom u španjolskoj Malagi, koji je uspio prevariti Turističku zajednicu Grada Zagreba, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru, neke županijske zajednice, kompanije i turističke agencije, sponzore i izlagače, o čemu je izvijestio Večernji list.

O razularenim sunarodnjacima u Novalji, ali i drugdje na obali, raspisao se i britanski Sun, koji ističe kako je Hrvatima dozlogrdilo povraćanje po ulicima, pijančevanje te neprimjerno odijevanje usred gradova.

Živi bili pa vidjeli što će sve u domaćim medijima osvanuti tijekom turističke sezone. Držite me za riječ.

Fotografija: Slobodna Dalmacija Screenshot