U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena izložba slika Galaksije mlade umjetnice Matee Bugarija iz Bibinja

U srijedu, 13. ožujka 2019. godine u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je nova izložba mlade umjetnice Matee Bugarija iz Bibinja.

Ovom prigodom u prizemlju lokalnog muzeja izloženo je ukupno četrnaest autorskih radova u akril tehnici (ulja na platnu). Tema izložbe Galaksije otkriva prikazivanje putem umjetničkog izričaja nama običnim smrtnicima udaljene, beskrajne i nedostižne svjetove i prostranstva. Uz izložbu slika tiskan je i prigodni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, a u kojem se po kojim citatom poznatih autora ili osnovnim znanstvenim činjenicama i nazivljem opisuje svaku pojedinu sliku.

„Galaksije – masivni sustavi sastavljeni od zvijezda, plina i prašine (međuzvjezdana tvar), te tamne tvari koje na okupu održava gravitacija baš kao i kod ljudi. U vidljivom Svemiru postoji više od 100 milijardi galaksija.“, između ostalog stoji u katalogu.

Izložbu je proglasio otvorenim ravnatelj muzeja Draženko Samardžić koji je rekao i nekoliko rečenica o autoričinom umjetničkom stvaranju.

„Ova izložba predstavlja i svojevrsni iskorak u radu muzeja posljednjih nekoliko godina, jer se radi o jednoj drukčijoj temi , za razliku od dosadašnjih koje su bile u obliku fotografskih, likovnih, arheoloških, povijesnih, u svijet zviježđa, koje je autorica predstavila na ovoj izložbi.“, između ostalog kazao je Samardžić.

Izložbu je prilikom otvorenja posjetila Marija Balen, likovna umjetnica i voditeljica prve Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2018, koja nije krila oduševljenje mladom kolegicom.

Mlada umjetnica izrazila je nadu da će ostati na tragu svog vlastitog umjetničkog izričaja koji je u svojoj punini pokazala u Biogradu na Moru, jer to je put u slikarstvu koji je osobito zanima.

Izložba će se u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru moći razgledati do kraja mjeseca ožujka i početkom travnja.