„BACAJ FACO, MA ĆEŠ NAIĆI“: Divlje odlagalište s glomaznim otpadom na gradskom predjelu Bućina nije poželjna slika Biograda

Unatoč postojanju službenog odlagališta komunalnog otpada na području grada Biograda, otpad se odlaže i na neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada.

Fotografije su s jednog takvog divljeg odlagališta koje se nalazi na sjeveroistočnom dijelu grada Biograda na Moru, u predjelu Bućina, praktički na samom ulazu u grad. Kao što se vidi iz priloženog, na odlagalištu se, tik uz neasfaltirani put, nalazi spaljeni krupni otpad, građevinski otpad, stari namještaj, odbačena odjeća, obuća, kante…

Fotografije neadekvatno zbrinutog otpada popraćene su različitim natpisima upozorenja. Ima ih od onih koje upozoravaju na kazne „NE BACAJ SMEĆE, KAZNE SU VELIKE“,  „NE BACAJ SMEĆE, KAZNA JE OD 5000 DO 50 000 KUNA“, do onih koje su već izraz očaja „BACAJ FACO, MA ĆEŠ NAIĆI“, „SAMO BACAJ STOKO, MA ĆEŠ SE OPEĆI“. Postavlja se pitanje koliko ovakva upozorenja mogu nesavjesne građane spriječiti u naumu da svoj otpad odlažu gdje im padne napamet.

Kroz određeno razdoblje jedni su ovdje bacali stari namještaj, drugi su iz starog namještaja izvadili željezo, treći su sve to skupa zapalili. Svega i svačega se tu moglo pronaći, zbog čega je fotografije glomaznog otpada korisnik društvenih mreža popratio duhovitom primjedbom „Biogradska Ikea na ulazu u grad“. Tako su paljenjem otpada na jednom divljem odlagalištu bile stradale tek stasale masline i mendule, vlasnicima je učinjena ogromna šteta.

Daje se naslutiti da u Biogradu na Moru postoji nekoliko lokacija divljih odlagališta koji su produkt udruženih snaga krajnje neodgovornih i nesavjesnih građana, koji unatoč postojanju reciklažnog dvorišta nisu u stanju odvesti svoj krupni otpad na za to predviđeno mjesto i adekvatno ga zbrinuti, ali obzirom na ovakvo stanje i – neučinkovite Gradske uprave odnosno gradskog komunalnog poduzeća „Bošana“.

Postavlja se pitanje – koliko je ovakvih odlagališta na području grada Biograda na Moru? Koliko ih je sanirano i kako spriječiti daljnje odlaganje otpada u prirodu? Biograd je lijep koliko je čist nije tek puka fraza i ovim putem apeliramo na građane da se ponašaju odgovorno prema okolišu i da se ovakve stvari više ne ponavljaju. Jer slike nagomilanog glomaznog otpada uz frekventnije prometnice nisu poželjna slika kako za nas same, tako i za turističku sezonu koja slijedi.

Stvaranje navike odlaganja krupnog otpada kojekuda izlaže nas neželjenim utjecajima i ekološkim nesrećama, kao što su: onečišćenje tla, neugodni mirisi, raznošenje laganih materijala vjetrom u okoliš, opasnosti od izbijanja požara i onečišćenje zraka uzrokovano istim, onečišćenje podzemnih voda, zraka i mora, dok otpad iz domaćinstava odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zaraze i bolesti. Biograd može  bolje od ovog što je dokumentirano po fotografijama, zar ne?!

Napomena: Članak je, uz minimalne preinake, star pune dvije godine. U međuvremenu se stanje nije nimalo promijenilo.