Uživo iz Sv. Filip i Jakova: Pogled na Pašmanski kanal od smjera Biograda do Turnja

Ove godine u veljači ili budimo precizniji – dana 15. veljače, postavljena je u Svetom Filip i Jakovu okretna HD kamera kojom se uživo prati Pašmanski kanal od smjera Biograda do Turnja. Zaviriti u taj svijet pogledom filipjanske kamere moguće je u linku OVDJE!

„Zadivljujući pogled od 180 stupnjeva na tirkizno more Pašmanskog kanala sve od smjera Biograda sa jedne strane do Turnja s druge strane, pruža vam okretna kamera smještena u Sv. Filipu i Jakovu. Pogled vam seže od šetnice te plaža sa molovima koje su krcate kupačima u ljetnoj sezoni, preko zvonika crkve Sv. Mihovila koji je u obnovi i čiji sat otkucava svakih pola sata i puni sat, luke, otoka Babac koji je jedini naseljeni otok u arhipelagu od 16 otočića, u daljini otok Pašman, kroz bogatu šumu stoljetnih borova koji ljeti pružaju pravu hladovinu pa sve do centralne tržnice.“  – stoji zapisano na stranici LiveCam Croatia na mjestu gdje opisuju lokaciju kamere.

Uz galeriju od tri fotografije evo što su tamo još naveli o Sv. Filip i Jakovu:

„Rivijera Sv. Filip i Jakov smještena je u samom centru obale Zadarske županije, okružena povijesnim gradovima, veličanstvenim nacionalnim parkovima i šarmantnim parkom prirode.

Na obali Pašmanskog kanala, okružen povijesnim gradom Zadrom i kraljevskim gradom Biogradom, smjestilo se slikovito mjesto Sv. Filip i Jakov. Povoljan geografski položaj i predivno čisto more i mediteranska flora i fauna osigurale su mu veliki broj posjetitelja.

Poznat po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića od kojih je i danas poznat onaj obitelji Borelli. Zahvaljujući obitelji Borelli turizam u Sv. Filipu i Jakovu ima povijesne korijene budući da dva parka i ljetnikovci gdje je obitelj ugošćavala prijatelje i poznanike, uglednike onog doba, predstavljaju preteču današnjim vikendicama i turističkim objektima. Vrijedno je istaknuti sljedeće spomenike arhitekture: – Park Borelli kao spomenik parkovne arhitekture u jezgri naselja – Ostaci Benediktinskog dvora na Rogovu, pregrađenog na tri razine – Kuća Borelli sa Arboretumom koji je zaštićena prirodna baština

Danas je Sv. Filip i Jakov spoj veličanstvene dalmatinske prirode; okrenut moru koje mu daje svoju mističnost i ljepotu a u zaleđu ga čuvaju prostranstva bogate zemlje. Spoj je to kulturne baštine i modernog načina života. Krasi ga niz skrovitih i tihih uvala te blizina brojnih otoka, a plaža koja se nalazi u centru Sv. Filipa i Jakova može se pohvaliti plavom zastavom, a brojne su aktivnosti koje na plaži možete pronaći.

Brojna događanja upotpunjuju ponudu rivijere Sv. Filip i Jakov. Osjetite miris cvijeta na Festivalu cvijeća, brzinu vjetra na regatama, ugodne zvukove klapske pjesme ili pak upoznajte glagoljicu na Festivalu glagoljice. Za sve ljubitelje zanimljivog i rekreativnog odmora, rivijera Sv. Filip i Jakov otvara brojne mogućnosti. Jedrenje, vaterpolo, odbojka, tenis, biciklizam i pješačenje samo su dio ponude za one koji preferiraju aktivan odmor.

Sv. Filip i Jakov nude bogatu gastronomsku ponudu, u brojnim restoranima uživat ćete u obiteljskoj atmosferi i ljubaznim domaćinima koji će Vaš odmor učiniti još ljepšim i ugodnijim.“