Benkovački sajam na udaru kritika ljubitelja životinja

Benkovački sajam koji se održava svakog desetog u mjesecu postao je metom kritičara zbog, kako se tvrdi, neprimjerenog odnosa prema psima. Volonterke Zadarskog azila su, koliko se da iščitati iz komentara na društvenim mrežama, bile na jednom sajmu i upozorile nadležne na moguće propuste, na što su oni izdvojili pse izvan prostora na kojem se održava sajam i koji je opasan armaturnom žicom. Nastavno na temu, fotografije koje su objavljene na stranici Zadarskog azila ne ukazuju na mogućnost fizičkog zlostavljanja životinja, svi psi su na svojevrsnoj izložbi i uredno ušminkani – za prodaju. Također se prema fotografijama vidi da psi imaju dostupnu vodu za piće.

„Evo ljudi nasi ovo vam je danasnji BENKOVAC SAJAM! I tako svakog desetog u mjesecu, sto se proda proda, a sto ne baci se ili ih se ostavi u ovom stanju svezane dok ih nesto ne napadne ili slucajno pronadje. Benkovacke institucije prolaze pokraj tih jadnika i nista ne reagiraju jer su psi navodno van ove armaturne zice, a to nije njihov teren. Pitamo se do kad vise, di je javnost da se ovo sprijeci, da se vise stane na kraj ovom zlu sto razmozava i baca te jadne zivotinjice😣😣😔.Gdje je Benkovacka vlast-GRADONACELNIK???“ – uz ukupno 16 objavljenih fotografija kao krunski dokaz stoji ovo u opisu objave Facebook stranice Zadarskog azila. Jedna fotografija je na vrhu teksta, ostatak pogledajte OVDJE.

Spomenuta objava do sada ima ukupno 472 reakcije, 386 dijeljenja i 133 komentara. U komentarima se zaziva inspekciju, komunalne redare, domaće i strane medije… Lavina se zakotrljala i sveopći zaključak jeste da je ovo sramota za Benkovac, premda nije dokazano da su na fotografijama ostavljeni psi nakon sajma. Štoviše, tvorci objave jučer nisu ni bili na sajmu.

Postavlja se pitanje odgovornosti: grada, neodgovornih građana, ali i onih koji imaju bilo kakvih saznanja o kršenjima zakona, a službeno ih ne prijavljuju. Hoće li reakcije po društvenim mrežama promijeniti nešto?

Podsjetimo kako su životinje u nas zaštićene propisima.

Na snagu je 26. listopada 2017. godine stupio novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, odgovorne osobe, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi. Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.