VIDEO: Vitezovi vranski sudjelovali u Seljačkoj buni i bitki kod Stubice

U zimsko vrijeme tradicionalno se, već jedanaest godina zaredom, obilježava godišnjica Seljačke bune, uprizorenjem vjerno prateći događaje povezane uz Gubčevo tzv. puntanje kmetov i završnu Bitku kod Stubice koja se odvila davne 1573. godine. Na povijesno značajnim mjestima u Donjoj Stubici sudjeluju u uprizorenju jedne od najokrutnijih bitki u hrvatskoj povijesti brojne gostujuće udruge i statisti, a među njima Udruga Vitezovi vranski iz Vrane i Pakoštana.

Sva zbivanja ove godine započela su „puntanjem kmetov“ ispred rodne kuće Matije Gupca u selu Hižakovec u nedjelju, 3. veljače, a nešto kasnije organizirano se krenulo prema Gupčevoj lipi. Tu su se kmetovi naoružali i obučili za bitku, a sve je završilo pripremanjem legendarne Bune i pučkim veseljem.

Najvažnija se Bitka kod Stubice održala u subotu, 9. veljače, ispred dvorca Stubički Golubovec, a izvodili su je brojne udruge koje baštine srednjovjekovne običaje. Naši Vitezovi vranski držali su tamo, naravno, kmetsku stranu u okršaju. Najznačajniji događaj tj. samu bitku popratio je sajam starih zanata i bogata ponuda domaćih specijaliteta.

“Na svijetu nigdar nije bilo pravice, ali se navek za nju treba boriti.”, kazao je jedan od 250 sudionika ovog događaja. “Bitka za pravicu” privukla je ove godine u krapinsko-zagorski kraj rekordnih 20 000 posjetitelja.