RIČ IMA CIPRE: Jesmo li u protekloj turističkoj sezoni bili uspješni, prepoznatljivi kao destinacija kvalitetne gastronomije i dobri domaćini?

Njega ne treba posebno predstavljati: legendarni Stipe Ivanović Cipre, iskusni ugostitelj, dugogodišnji turistički radnik, kalafat, nadasve zaljubljenik u Dalmaciju. U ljetnim mjesecima svojim brodom „Stella Maris“ svakodnevno povezuje Biograd na Moru i Tkon. Po završetku turističke sezone, protekle jeseni, odlučio je Cipre Biograjski.com počastiti i oplemeniti svojom autentičnom dalmatinskom besidom i aktualnom tematikom. U nastavku rič ima Cipre…

Povodom tvrdnje ministarstva turizma da smo bili uspješni u prošlogodišnjoj turističkoj sezoni, puni hvale da smo destinacija kvalitetne gastronomije, dobri domaćini. Je li je to baš tako?

Do 90-ih godina prošlog stoljeća od Ljubljane, Zagreba pa do Istre, Kvarnera, Dalmacije i cilog Jadrana ugostiteljstvo su vodili ljudi sa puno više znanja i iskustva, bili su kvalificiraniji za takve djelatnosti. Bio je to kadar najvećim dijelom koji su stekli znanje na našim brodovima našeg putničkog brodara Jadrolinije. Brodovi Istra, Dalmacija koji su plovili s putnicima, ljeti Norveška, Island, Engleska, Irska, a zimi Karipsko otočje i Južna Amerika, i na jesen i proljeće Mediteranom.

Puno znanja, puno iskustva tadašnje vlasti su njihovo znanje prepoznale i ujedno iskoristile, jer su znale da bolje poznavanje turizma i iskustva nema nitko kao oni. Današnji vaši ”chefovi”, tobože voditelji Hrvatske gastronomije,  po mome to nema nikakve veze sa kvalitetnom jadranskom kuhinjom. Zato ću vam sad nabrojati poznata mjesta do 90-tih.

Poznata mjesta hotela, restorana i konoba gdje su se učile i nudile vrhunske delicije čak i van naših granica. Za primjer ću uzeti Ljubljanu sa svojim kultnim mjestima dobre spize: Restoran Dalmacija, restoran Operna klet, restoran Šestica, poznati Crni Maček. Svi voditelji tih objekata bili su većinom moji stari kolege sa Jadrolinije (među njima su i direktori Ljubljanskih hotela). Naš glavni grad Zagreb : Restoran Korčula, restoran Lovački rog, Snack bar nasuprot glavne pošte, Hotel Espranada sa svojom poznatom terasom, konobom u podrumu. Sve je to bio kadar Jadrolinije… onda dolazimo do Rijeke : Hotel Bonavija, restoran Zlatna školjka, restoran Dva Ferala, restoran Prizemje robne kuće. Opatija: puno starih hotela, restoran Zelengaj, restoran Bevanda opet na naš kadar. Sada se spuštamo prema jugu … Cirkvenica : Poznati snack bar na rivi ”Sport” gdje su se mogle dobiti delicije, hladne riblje i mesne salate i sve se je konzumiralo za šankom, na autobusnom kolodvoru ste mogli dobiti delicije koje su bile bolje nego u bilo kojem restoranu u današnjoj Hrvatskoj. Zadar : Restoran Dalmacija, restoran Zadar, lijepo uređen snack bar Marina (danas zapaljen i pun smeća), restoran za studente i penzionere ili čak zalutale pomorce pod imenom Central imali su bolji menu nego današnji razvikani ”dobri restorani”.

Evo nas i u mom Biogradu : konoba Vrana na rivi nije se sramila ni jednog restorana u Europi (legendarni chef Mime), konoba Dva bodula, mogu spomeniti Ilirijin restoran Velebit, restoran u marini Ilirije koji je u to vrijeme bio još europski. Od svega toga, od tog ambijenta, danas u Biogradu ostala je konoba Barba, Arkada i restoran Guste. Pakoštane sa svojih 2-3 restorana, Murter, Vodice, Šibenik, da ne nabrajam sve, evo za primjer je Zlatna Ribica, možemo reći i restoran Uzorita, pa onda Split koji je bio pun lijepih restorana (restoran Opatija, restoran Sarajevo, puno malih konoba) od kojih danas nije ostalo skoro ništa. Nekidan čitamo u štampi da se još jedna od ovih lokacija zatvara. A sad Dubrovnik: cijela ulica nasuprot Straduna puna lijepih restorana sa dušom… je li je to tako danas? 

Zato vi koji vodite današnji turizam sa puno ”škole” ne hvalite se da idemo naprid, jer jadransko ugostiteljstvo vraćate natrag u negativnom smislu. Kulinarstvo vam je spalo na fast-food, staro ulje, pomfrit, lignje kolutiće i eventualno girice, kotlet, čevapi (po mome tuljak od mljevenog mesa), pljeskavica (rezani odrezak, polpeta). Ujedno bi vam poručija da peršin (petersimul) nije ukrasni dio jela nego sastavni i jako bitni dodatak jelu.

Gospodo, a i vi novi ugostitelji pogledajte si malo ovaj brod s kojim sam ja kao i moji kolege otplovio skoro pa sve turističke destinacije svijeta. Iz njega su se crpile ugostiteljske vrline, kuhari, konobari, barmeni koji su prenesli svoje znanje na cijeli Jadran i velikim dijelom na kulturne destinacije Srednje Europe (Zagreb, Ljubljana,…). A vi ste te brodove rasprodali u bescijenje a sad planirate zatvoriti i njihov škver Uljanik koje je te ljepotice izgradio. Ali o tome drugi put.

Lijep pozdrav,

Stipe Ivanović, Cipre