Fotografija iz 1945. godine: U Biogradu se igra nogomet

Fotografija je nastala u Biogradu u travnju 1945. godine. Igrala se tada jedna nogometna utakmica u Biogradu. Na desnoj strani fotografije vidi se dio crkvice Sv. Ante, dok je u pozadini iza čempresa Staro gradsko groblje. Navijači su u pozadini redom vojne osobe, svi u odorama, na tren odložili oružje ili što već te uživaju u utakmici. Jedan dio nogometne ekipe su pripadnici Slovenske prekomorske brigade koji su tada boravili u Biogradu. Dana 23. travnja 1945. godine odigrali su oni povijesnu utakmicu s domaćinom. Fotografija utakmice simbolizira i neki novi, opušteniji, početak nakon dugih i mučnih ratnih godina.

Biograd je od travnja 1941. godine, u trenutku kad su ga okupirale talijanske fašističke snage, imao oko 1 200 stanovnika. Tijekom Drugog svjetskog rata iz samog Biograda poginulo je oko 146 osoba, uglavnom mladih ljudi. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije ušle su u Biograd 1. studenog 1944. godine i taj dan se sve do 1991. godine slavio i kao dan oslobođenja Općine Biograd.

Neposredne poratne godine bile su doba velikog siromaštva, razorenih domova i obitelji, gladi, opće nestašice i neimaštine u ratom opustošenoj i razorenoj zemlji. Stoga posebnu pozornost na priloženoj fotografiji obratite na to kakvu su sportsku opremu tada nosili igrači. Njihove patike, primjerice, nisu poput današnjih “Nike”, “Adidas” i sl. već puka improvizacija onoga doba.

Fotografiju je najvjerojatnije snimio F. Šethaus, budući još njegovih fotografija iz tog doba snimljenih u Biogradu danas čuva Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, a neke i naš Zavičajni muzej Biograd na Moru.

K tome još za ljubitelje sporta posebno su zanimljivi podatci i o osnivanju HNK Primorca. Klub je u Biogradu osnovan 1919. godine, kada je Niko Rudić – Japanac, po povratku iz zarobljeništva neposredno po završetku Prvog svjetskog rata, donio u grad prvu nogometnu loptu. Do tada se nogomet igrao neorganizirano, a prva javna utakmica odigrana je 1915. godine početkom svibnja.

Izvor: Zavičajni muzej Biograd na Moru