Nova izložba u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru: „Tko su bili ti strašni Hrvati?“

Povodom Dana grada Biograda i blagdana svete Stošije u utorak, 8. siječnja 2019. godine s početkom u 18 sati, otvorit će se u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru izložba “Tko su bili ti strašni Hrvati?” (Who were those „terrible Croats“).

Na ovoj izložbi prikazan je izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (od 1618. do 1648. godine) koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču, te Vojnom muzeju u Stockhlomu.

Prezentirano je gradivo o nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihova izgleda i opreme do biografija istaknutih pojedinaca.

Izložbu čine mnogobrojni prikupljeni pisani i likovni dokumenti. S izloženih panoa u biogradskom zavičajnom muzeju posjetitelji će moći saznati mnoštvo informacija o tijeku Tridesetogodišnjeg rata, ulozi hrvatskih postrojbi u tom ratu, vojske u kojima su se borili Hrvati, između ostalih Juraj Zrinski mlađi i njegovi sinovi Nikola i Petar i sl.

Dodatnu zanimljivost ove izložbe čine replike dvije najstarije sačuvane zastave hrvatskih postrojbi iz tog doba.

Autor izložbe je Damir Stanić iz Hrvatskog državnog arhiva te Vladimir Brnardić, urednik HRT-ovog TV kalendara, u svojstvu stručnog suradnika izložbe.

Zavičajni muzej Biograd na Moru, Obala Petra Krešimira IV 22