Prijave za Škraping počet će od ponedjeljka

Četrnaesti Škraping održat će se 9. ožujka 2019. godine, a prijave za tu najveću međunarodnu treking utrku u Hrvatskoj počet će u ponedjeljak,  17. prosinca 2018., najavili su danas u Zadru na konferenciji za novinare načelnik Općine Tkon Goran Mušćet i sportski direktor Škrapinga, alpinist Stipe Božić.

„Masterplan razvoja turizma Općine Tkon sastoji se od tri bitna segmenta: ulaganje u turističku infrastrukturu, očuvanje i obnova kulturne baštine i organizacija cjelogodišnjih manifestacija. Taj je dio i najvažniji jer je iznjedrio brend otoka Pašmana i Tkona, međunarodnu utrku Škraping u predsezoni. Ta manifestacija na neki nam način signalizira kakva će biti nadolazeća turistička sezona, a u ovogodišnjoj smo zabilježili 8,5 posto više dolazaka i 4,5 posto više noćenja u usporedbi s prošlom godinom.“, pohvalio se načelnik Mušćet.

U sklopu Škrapinga, kazao je Mušćet, organizirat će se i najveći Sajam otočnih proizvoda u Hrvatskoj te niz zanimljivih događanja: predavanja, radionice, izložbe, predstave te čišćenje okoliša i podmorja otoka Pašmana. Nakon glavne utrke, 10. ožujka, održat će se Škrapić, edukativno-ekološka utrka za najmlađe, polaznike vrtića u Zadarskoj županiji.

„Ideja o hodanju po škrapama, grubom otočnom kamenju, nekima je na početku možda izgledala kao ludost, a ludost je sve što nije korisno, na prvi pogled. Ludost je bila i kad sam se ja uputio na najviše vrhove svijeta. A kasnije smo vidjeli da se ta pozitivna ludost pretvorila u korisnost. Siguran sam da Škraping i ovaj vid sportskog turizma je naša komparativna prednost. Zato pozivam sve da se i ove godine u što većem broju prijave na jedinstvenu utrku po škrapama Tkona i otoka Pašmana.“, rekao je Božić.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije: Marathon (Ultra) – za iskusne sportaše od  45 km, Challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od 25 km, Active (Đir) – za sve željne čistog zraka i predivne prirode od 12 km i Light (Obiteljska) – za sve koji planiraju provesti vrijeme na Škrapingu u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji od šest kilometara.

Na 14. Škrapingu organizatori očekuju još veći odaziv te dolazak više od 1500 natjecatelja. 

Izvor: Naši školji, Foto: Zadarska županija