Od Biograda prema Tkonu: Uhvaćen hit komad napuhanog ružičastog flaminga, malo manjeg od broda, kako pluta na gumenjaku po Pašmanskom kanalu

Već nekoliko sezona po plažama diljem Jadrana dominiraju veliki šlausi ilitiga luftići. Do nedavno bijelim labudima, ružičastim plamencima ilitiga flaminzima i jednorozima pridružili su se najmaštovitiji i najzabavniji oblici iz biljnog, životinjskog i ostalog svijeta. Uz labude i flamingose i ine oblike tu su danas ravnopravno i komadi pizze, doughnutsi, šnite lubenice, pereci, hot dogovi i još štošta.

Kako se čini, oni su glavni dodatak za more i apsolutni „must have“ i ovo ljeto. Sve je počelo prije nekoliko godina kada su se modne blogerice i tzv. influencerice počele naslikavati po raznim bazenima i mondenim ljetovalištima i objavljivati po društvenim mrežama fotografije s rečenim komadima.

Toliko su već postali popularni da ih ni HGSS lani nije zaobišao. Komunikacija Hrvatske gorske službe spašavanja putem društvenih mreža već pomalo ulazi u legendu.

Ozbiljnim upozorenjima umotanim u duhovite objave privukli su iz HGSS-a veliku pozornost. „Držite se njih, tako ćemo vas lakše pronaći“, napisali su jednom prigodom uz sliku žarkoružičastog luftića, referirajući se tako na turiste koji se, ležeći na luftićima, često neoprezno otisnu na pučinu, pa se sami, bez pomoći, više ne mogu vratiti na obalu.

Uistinu nema boljeg osjećaja nego zavaliti se u ovaj udoban madrac na napuhavanje i zaploviti morem. Teži tek tri kilograma, a može na sebi ponijeti i do sto. S dimenzijama prosječnog plamenca ilitiga flaminga dugačkog 220 cm i širokog 175 cm, problem se javlja ako plaža i nije baš nadohvat ruke. Nositi pumpu ili na vrućini puhati do iznemoglosti i nisu baš neke solucije. O divovskim pticama uistinu nije lako brinuti, pa se domišljato prevoze do plaže na krovu automobila, zbrinjavaju se u lukama, vežu za stabla, pa čak vise s prozora i jarbola, kako tvrde očevici.

Jedna moja prijateljica snimila je hit komad ovog ljeta u Pašmanskom kanalu od Biograda na Moru prema Tkonu. Ovaj monumentalni primjerak ružičastog plamenca popularnije zvanog flamingo malo je manji od motorne jahte za koju je privezan gumenjak, a on uživa u svojoj plovidbi sjedeći na njem. Ako ste mislili da je fatamorgana, grdno ste se prevarili. Ova fotografija ipak je svjedok vremena u kojem živimo!

Hit komad, malo manji od broda, uočen kako pluta na gumenjaku po Pašmanskom kanalu