Filmskim hitom „Mamma Mia! Here We Go Again“ Ljetno kino Biograd oborilo sve rekorde posjećenosti

Drugi nastavak filmskog hita “Mamma Mia!” iz 2008. godine napokon je ugledao svjetlo dana te je mjuzikl “Mamma Mia! Here We Go Again”, koji je velikim dijelom sniman na Visu, u ponedjeljak navečer premijeru imao u Biogradu na Moru, kada je biogradsko Ljetno kino oborilo sve rekorde posjećenosti.

Na filmskom platnu nekoliko stotina gledatelja svih generacija u Biogradu na Moru, na ljetnoj pozornici pod vedrim nebom, pratilo je priču o Sophie (Amanda Seyfried) koja se u nastavku bori sa novim izazovima koje joj je donijela trudnoća, a ohrabrenje pronalazi u priči o trudnoći njezine majke Donne (Meryl Streep) i emocionalnim previranjima s kojima se ona tada suočavala….U filmu se vješto isprepleću događaji iz prošlosti i sadašnjosti. Donnu iz mlađih dana utjelovljuje mlada nada svjetske filmske scene, britanska glumica Lily James, koja je u samo deset godina karijere već ostavila značajan trag u svijetu filma. Pamtimo je po ulogama na malim i velikim ekranima; u serijama „Downton Abbey i War & Peace“ te filmovima „Cinderella“, „The Exception“, „Darkest Hour“ i „Baby Driver“. U svojim prisjećanjima, Donna spominje i svoju majku koju tumači ni manje ni više nego mega popularna američka pjevačica i glumica Cher, također poznata i kao božica pop glazbe.

Sve ovo gotovo bez daha pratila je i biogradska publika koja je imala čast među prvima pogledati film. Po odjavnoj špici mnoštvo gledatelja čak je i zapljeskalo. Barba Mirko, legenda biogradskog kina, na kraju je samo kazao: “Ni ovo još nisam doživio! Da publika plješće…”

Barba Mirko, legenda biogradskog kina

Dugometražni film “Mamma Mia! Here We Go Again“ nedavno je svjetsku premijeru imao u Londonu. Hrvatska pretpremijera filma održavala se protekle subote u pulskoj Areni, nakon dodjela nagrada 65. Pulskog filmskog festivala, a potom se nastavio prikazivati i na ljetnim pozornicama u nekoliko mjesta i gradova diljem Jadrana. Tako je u ponedjeljak, 24. srpnja, nedugo nakon prepremijere u pulskoj Areni, svoju pretpremijeru filma, za koji se tražila karta više, imao i Biograd na Moru. U redovnu kinodistribuciju film kreće u četvrtak 26. srpnja, kada će ga moći pogledati i ostali sretnici.

Kao i prvi dio, nastavak obiluje hitovima kultne švedske grupe ABBA. Grčki otok Kalokairi u prvom filmu je poslužio kao kulisa za grčki otok Skopelos te selo Damouchari, dok su eksterijeri nastavka snimani prošlog ljeta na Visu. Uz holivudsku elitu, film sniman uz poticaje HAVC-a, na viškom je setu okupio više od 270 hrvatskih filmskih djelatnika i statista. Glavne uloge u filmu tumače, uz spomenute Meryl Streep, Amandu Seyfried, Cher i Lily James, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard i Colin Firth, a tu su i Julie Walters, Christine Baranski, Dominic Cooper, kao i novi glumci Alexa Davies, Jessica Keenan Wynn, Jeremy Irvine, Josh Dylan, Hugh Skinner i Andy Garcia. Za režiju i scenarij ovog filma zadužen je bio Ol Parker, dok su za glazbu i stihove ponovo bili zaduženi članovi grupe ABBA Benny Andersson i Björn Ulvaeus koji su bili i izvršni producenti, uz Garyja Goetzmana i Judy Craymer, autoricu i producenticu hit-mjuzikla koji je bio temelj za istoimeni film.