Rič ima Cipre: Dobri i ‘slabi’ gosti u turizmu

Njega ne treba posebno predstavljati: legendarni Stipe Ivanović Cipre, iskusni ugostitelj, dugogodišnji turistički radnik, kalafat, nadasve zaljubljenik u Dalmaciju. U ljetnim mjesecima svojim brodom „Stella Maris“ iz Biograda na Moru za Tkon svakodnevno polazi u ponoć i vraća se na kopno pola sata iza ponoći. Vikendima i po potrebi s biogradske rive polazi i kasnije, u jedan sat iza ponoći, a na kopno se vraća u 1:30 sati. Iako se sprema za ljetnu sezonu, odlučio je Cipre Biograjski.com počastiti i oplemeniti svojom autentičnom dalmatinskom besidom. Rič ima Cipre…

Razna opravdanja da gostiju ima ali da su slabi potrošači, spominje se da su većim dijelom iz istočno-europskih država a nažalost te izjave dolaze i iz vrha državne politike. Takve izjave se u normalnom svijetu smatraju rasističkim pa se sankcioniraju. Svi mi koji sudjelujemo u turističkoj ponudi (konobar, kuhar i cijelo naše stanovništvo) smo krivi za slabu potrošnju.

Istočnoeuropski gosti su jednako dobri kao i oni iz zapadnih dijelova Evrope. Ako na primjer gosti iz istočne Europe konzumiraju našu slanu sardelu i popiju čašu crnog vina, su dobrodošli gosti.

Ali ako je bogati jahtaš na jahti od 1.000.000 eura konzumira svoje pivo, koje je nabavio po 2-3 kn, a naš umirovljenik sa 1.000kn mirovine kad ožedni mora to pivo platiti barem 6-7 kn i to u trgovini, tko je onda dobar gost? Nažalost taj isti umirovljenik morati će platiti odvoz konzervi pive od tobože bogatog gosta.

Nemojmo kao uvijek prebacivati krivicu na druge, nisu vam valjda gosti postavili radio urednike i DJ-eve po lokalima da puštaju nepodnošljivu, divlju glazbu po tko zna čijem nalogu, jer ako veliki dio domaćina i 99% stranih gostiju traže domaću glazbu a oni puštaju drugu, tko nam je onda kriv? Čak nam se i rugaju naši susjedi Srbi, da smo ih ”pobedili” u ratu ali ovaj put ćete ”pasti na turbo folku”.

Nisu vam valjda gosti naredili da u jelovnicima u primorskim mjestima, u restoranu nema slanih sardelica, u nekim se čak ne može popiti čaša zdravoga crnoga Dalmatinskoga vina, ali te iste sardelice i inćune izvozimo Španjolcima i Portugalcima i oni ih plasiraju svojim gostima. I svježe sipe izvozimo Italijanima a onda od njih kupujemo crnilo od sipa u vrećici, tako da oni te sipe dobiju besplatno jer nam naplaćivaju crnilo.

Nemojte mi reći da su gosti krivi za unakaženje najlipših riva na Mediteranu (biogradska, zadarska, šibenska …), koje se u večernim satima pretvaraju u turski bazar (trgovine) gdje se sva roba iznosi na ulicu. Ništa nemam protiv bazara, čaršije, kebaba ni čevapčića ali oni su primjereni orientu a ne našem Mediteranu. Zato vas molim ugostitelji : ”Vratite malo mediteranskog ugođaja u svoje restorane, prilagodite ponudu i cijene našim gostima, puštajte samo domaću glazbu i biti ćete viđeniji u očima naših gostiju”.

A i vi iz Ministarstva turizma počnite se baviti domaćinskim odnosom prema gostu (toplina, čaša vina, komad sira …), a manje se bavite sa normativima (kvadratura WC-a, zvjezdice). Jer je glavna i najbitnija zvijezda baš čovjek sa svojim odnosom.

U Grčkoj angažiraju ljude u svojim 70-80 godinama da animiraju dame sa sjevera, da osjete da su dobrodošle na jug, pozovu ih na metaksu uzo, oni plate prvu turu a iza toga se gošće opuste i plaćaju dalje same. A mi te iste starije ljude stavljamo u staračke domove da umru prije vrimena. Svjetska enciklopedija je zabilježila da Dalmatinci stare tijelom a da su duhom viječito mladi.

A vi zaduženi za arhitekturu izbacite alu-plast stolariju iz naših malih mista i vratite originalnu drvenu stolariju pa će nam mjesta biti ponovo lijepa i atraktivnija, a zadovoljstvo gostiju će biti sve bolje i bolje.

Prestanimo dijeliti goste na ”ove i one”, svi su oni dobri ako konzumiraju naše proizvode koje oni sami traže a mi se pobrinemo da ih dobiju.

Stipe Ivanović, ”Cipros”

Stipe Ivanović Cipre