NEVJEROJATAN RARITET: Video iz 1934. godine prikazuje kako se tada ribarilo na Jadranu

Tek iz priča naših starih tek poneki znaju kako se nekad ribarilo na Jadranu. Ipak, uistinu rijetki su dokumenti vremena, fotografije i video zapisi, koji nam pokazuju točno ono što nas zanima kada želimo usporediti današnje i ondašnje vrijeme.

Težak je ribarski život, a ono što se stalno provlači kroz ribarska prepričavanja je kako danas ribe ima manje nego prije. Istina, nekad se manje lovilo jer nije bilo modernih alata, ali je zato ulov bio dragocjen.

A kako je 1934. godine izgledao jedan prosječan ribarski dan na moru, pogledajte u priloženom videu.

Video prikazuje ribare koji na brodu pune mreže izvlače pomoću kolotura, naravno – sve to ručno. Potom razvrstavaju ulovljenu ribu i rakove. Dok, uvjetno rečeno, jure prema obali, ulov polijevaju morem kako bi održali svježinu. Na brodu u to vrijeme nije bilo leda ni hladnjaka, pa je trebalo ribu što prije odnijeti na odredište. Ako se nije jela svježa, tad se sušila i solila.

Jugoslavenska kinoteka iz Beograda objavila je ovih dana niz sličnih prastarih filmova iz doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija, što je naziv za monarhiju koja je nastala 1918. a prestala postojati uspostavom Demokratske Federativne Jugoslavije, u prijelaznom razdoblju između Prve i Druge Jugoslavije te je obuhvaćala područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Vladar te tvorevine, kralj Petar II. Karađorđević potom je izgnan, povratak u zemlju zabranjen mu je 29. studenog 1943., te je približno na istom tom prostoru, istog tog dana, ali dvije godine kasnije, 29. studenog 1945., nastala nova republika, koja je postojala do devedesetih.

Morski.hr u suradnji s Jugoslavenskom kinotekom iz Beograda danas iz arhiva vadi i na svojoj stranici prikazuje ovaj nevjerojatan raritet, kratki film koji prikazuje kako se ribarilo 1934. godine!

Još jedan raritet iz tog doba je turistički prospekt hotela Ilirija u Biogradu, kojemu je cijena, na stranici www.aukcije.hr, u ožujku dosegla 120 kuna.

Turistički prospekt Hotel Ilirija Biograd na moru iz doba Kraljevine SHS, Izvor: www.aukcije.hr

(Izvor: Morski.hr, Wikipedija)