Povodom Dana sestrinstva Zadarsko bijelo srce dodijeljeno Mariji Dodig iz Ortopedske bolnice

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12.svibanj, Svjetski dan sestrinstva u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, a 1860. godine u Londonu otvorila je prvu školu za medicinske sestre.

Svjetski dan sestrinstva u Zadru se obilježava četrdeset godina. Ove godine povodom svjetskog dana sestrinstva Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN)  ide pod sloganom „Sestrinstvo: glas koji vodi! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo.“, čime se općenito želi naglasiti važnost i uloga medicinskih sestara i tehničara.

Bijelo srce simbolizira sestrinstvo novog tisućljeća i nit je koja spaja sve medicinske sestre u svijetu. Priznanje je to koje se u Zadru od 2000. godine dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima koji svojom plemenitošću i zalaganjem pridonose ugledu te profesije.

Zadarsko bijelo srce, ove godine otišlo je u osam ustanova i udruga.

Na svečanosti uoči Svjetskog dana sestrinstva Zadarsko bijelo srce izrađeno od paške čipke između ostalih dobila je i Marija Dodig iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru. A ostali dobitnici su: Ana Lisica iz Opće bolnice Zadar, Elda Seršić iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, Snježana Gulan iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Davorka Pavić iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara, Vinka Dvornik ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara-podružnica Zadar, Danijela Miljanić ispred Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara – podružnica Zadar, Nada Lenkić ispred Hrvatske komore primalja – podružnice Zadar.

Zahvalnicu za nesebičnu pomoć svih ovih godina ispred povjerenstva za Zadarsko bijelo srce dobili su profesor Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanić, te Vokalni sastav Magnfikat iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima upućujem čestitke za njihov dan, a posebno jednoj meni najdražoj, raspjevanoj djevojčici iz Biograda na Moru, koja je u međuvremenu postala medicinska sestra i zove se Petra Šarić!

“Kad spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra!” (Čestitka by Stiv Trade)