VRUĆE I SPARNO U BIOGRADU: U razdoblju iznadprosječnih temperatura u travnju, sezona kupanja po plažama sada i službeno može započeti ranije

Razdoblje iznadprosječnih temperatura traje cijeli travanj, u Biogradu je trenutno 27°C s osjetom 29°C dnevne temperature, dok su one morske, biogradske, 19.5°C. Neka takvo stanje ostane zabilježeno, da sutra ne bi ispalo da ovakve temperature u travnju ni najstariji ne pamte. Sezona kupanja po plažama službeno time započinje sve ranije. Što se najhrabrijih tiče, upravo je ovo taj trenutak.

Fenomen fenske bure

Zbog iznadprosječnih temperatura zraka, neke su lokacije zabilježile apsolutne rekorde za travanj. Kada je vrijeme na Jadranu obilježila fenska bura, početkom ove dekade, do temperaturnog rekorda od 29.5° stigli su Zadar i Šibenik. Zatim je s okretanjem vjetra na jugozapadne i zapadne smjerove na Jadranu malo osvježilo, a glavnina topline premjestila se na kopno gdje su zabilježena još tri apsolutna rekorda za travanj. Iznadprosječna toplina tek je malo bila popustila s prolaskom oslabljene fronte u noći s četvrtka na petak, a zatim se za vikend nastavilo i vruće vrijeme, osobito u Slavoniji, ali i u zaleđu Dalmacije.

Rekordni Knin u Hrvatskoj i Tirana u Albaniji

U subotu je do apsolutnog rekorda za travanj došao Knin, u kojem je izmjereno 29.6°C. Time je srušen rekord iz 1952. godine, koji je iznosio 29.2°C. No sve te temperature nisu usporedive s najtoplijim europskim mjestom u subotu, a to je bila Tirana u Albaniji s izmjerenih 35°C. – navodi Šibenik meteo.

Biogradske plaže

U takvim prilikama potraga za osvježenjem može završiti na nekoj od najljepših biogradskih plaža, počevši od onih koje su u neposrednoj blizine samog centra grada (Dražica, Soline, Bošana, hotelske plaže Ilirije i Adriatica…) pa dalje prema popisu koji stoji u linku: BIOGRADSKE PLAŽE.

Rekordne brojke

Tijekom Slovenskog vikenda, mnogi će se gosti iz Slovenije okusiti čari plaža i uvjeriti se u gostoljubivost priobalja i stoga je realno za očekivati njihov povratak s još više gostiju i u srcu turističke sezone.

U prva dva dana manifestacije Slovenski vikend posjetilo je Biograd više od 10 tisuća ljudi. U hotelskoj kući Ilirija je već prvi dan manifestacije prijavljeno više od 500 turista iz Slovenije, a broj stranih turista u dva dana prelazi brojku od 6 tisuća. Mahom su to Slovenci, ali i Nijemci, Austrijanci, Česi pa i turisti iz Republike Koreje.

Igor Peternel, potpredsjednik HHO-a, s Pašmana poručuje…

Nasuprot Biograda s otoka Pašmana Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora,  na svom Facebook profilu već nekoliko dana objavljuje fotografije s pašmanskih plaža i u opisu jedne, posebno inspiriran ljepotom trenutka, navodi:

„Treba ljetovati u travnju i svibnju! Nema komaraca, maestrala, muha ni budala.“.

Zanimljiva objava odgovara trenutku u kojem je nastala i ova objava.

Foto ilustracija/arhiv