Što sve Biogradu koncem travnja donosi dugi „Slovenski vikend“?

Gradu Biogradu se koncem travnja sprema obilje raznoraznih događanja zamišljenih u obliku aktivnog odmora i zabavnog programa, gdje svatko može izabrati i pronaći nešto za sebe. Riječ je o produženom „Slovenskom vikendu“ koji će trajati od 27. travnja do 1. svibnja. Pretpostavlja se da će Međunarodni praznik rada, koji ove godine pada u utorak, mnogima biti priduženi vikend i da će taj vikend za svoju omiljenu i konačnu destinaciju odabrati upravo Biograd. A kako Slovenci Međunarodni praznik rada slave 1. i 2. svibnja,  logično je za pretpostaviti da će upravo oni biti naši najbrojniji gosti.

I premda vikend nosi naziv „slovenski“, on je zapravo namijenjen svim ljudima dobre volje, kako mještanima koji bi malo zabave, tako i njihovim gostima, a napose onima željnima dodatnog adrenalina, pa su sportske i rekreacijske aktivnosti namijenjene upravo njima. Poseban naglasak stavlja se pritom na involviranost obitelji. Stoga su se Grad Biograd i TZG Biograda dodatno podrudili i zajednički osmislili atraktivan tjedni program.

Regata Pašmanskim kanalom, natjecanje u pecanju štapom, utrka ulicama Biograda, šetnja do Fun Parka Mirnovec, rekreativni MTB maraton oko Vranskog jezera tek su dio ponude. Uz sve nabrojano, „Slovenski vikend“ obilovat će popratnim sadržajem.

U zabavnom dijelu programa nastupit će jedna od najpopularnijih klapa Hrvatske, klapa Kampanel, sveprisutna klapa Bunari i slovenska zvijezda Čuki. Uz sve to, „Disco Inferno Magic Band“ vratit će nas u zlatno doba disco groznice, stoga je poželjno pripremiti osebujan outfit iz doba kasnih ’70-ih za kulerski disco beat.

U subotu, 28. travnja bit će otvorenje Green Zone gdje će biti prezentacije gradova partnera iz Slovenije s glavnom temom „Zeleni turizam“, u sklopu kojeg će se prezentirati Hrvatski otočni proizvodi, najbolji proizvodi s hrvatskih otoka.

Kroz sve dane „Slovenskog vikenda“ organizirat će se i dodatni sadržaji za djecu. Tako će na Narodnom trgu odnosno Trgu Brce u nedjelju, 29. travnja za djecu biti Kino na otvorenom, gdje će se prikazivati crtani film sinhroniziran na hrvatskom, titlovan na slovenskom jeziku.

U ponedjeljak, 30. travnja u poslijepodnevnim satima na biogradskoj rivi očekuje se izložba old-timera i vespa motocikala.

U nastavku donosim kalendar zbivanja.

Slovenski vikend u Biogradu na Moru

Dan po dan  kroz „Slovenski vikend“:

 1. travnja 2018. – DALMATINSKA VEČER
  Svaki odmor najbolje je započeti dobrom zabavom. Prvi dan manifestacije upoznat ćemo se s destinacijom, a navečer s početkom u 21 sat na rivi za sve sudionike Slovenskog vikenda počinje prava fešta uz klapu “Bunari”. Na rivi, u ribarskoj luci, Dalmatinsku večer dočarat će i miris ribe na gradelama koja će se besplatno dijeliti svim posjetiteljima. To je, dakle, idealan početak  produženog vikenda uz dobrodošlicu domaćina.
 2. travnja 2018. – KUPGRADOVA PRIJATELJA : NATJECANJE U PECANJU
  Subota je dan kao stvoren za pecanje. Ove godine aktivni odmor pojačali su organizatori i novom disciplinom, te u svoj program uvrstili i natjecanje u pecanju štapom. Okupljanje i početak programa kreće od 7:30 sati na rivi, uz obalu, a sam početak natjecanja u 9 sati. Natjecat će se ukupno u 4 kategorije, za sve natjecatelje osiguran je i ručak.

(Prijava i info i sve dodatne informacije na: sru.podlanica@gmail.com)

 1. travnja 2018. – BIOGRAD RUN 2018.
  Subotu popodne najbolje je provesti na rivi, ispijajući kavu, odmarajući nakon burne dalmatinske večeri i upijajući zrake sunca te se lagano pripremati za utrku „Biograd Run 2018“. Okupljanje svih sudionika započet će u 17 sati na rivi, utrka će započeti u 18 sati, a sama utrka sastojat će se od tri etape: 1 km, 5 km i 10 km. S obzirom kako „Slovenski vikend“ uključuje i obitelji, najkraća etapa idealna je za najmanje odnosno najmlađe sudionike, etapa od 5 km je za trkaće amatere, a najduža etapa je za profesionalce i one najizdržljivije. Ljepota ove utrke je u samoj ruti koja će obuhvaćati samu obalu Biograda, od rive, preko plaža i park šume Soline. Kotizacija za ovu dobro osmišljenu utrku se ne naplaćuje, a svaki sudionik će prilikom prijave dobiti majicu s logom. Prilikom proglašenja pobjednika i dodjele pehara, baš svi sudionici dobit će medalje i za sve će biti organiziran domjenak na rivi, gdje će se služiti “Biogradska pašta”.
  – Istu večer na rivi zajamčenu zabavu pružit će nam trenutno jedna od najvećih zvijezda u Sloveniji – Čuki. Prvi dio koncerta, s početkom od 20 sati rezerviran je za djecu, a do 21 sat kreće prava zabava do dugo u noć. (Prijava na: www.biograd.run)
 2. – 30. travnja 2018. – BIOGRAD REGATA 2018.
  Neizostavan dio aktivnog odmora svakako je i regata. Slovenci su poznati kao pasionirani jedriličari koji redovito dolaze u Biograd i sudjeluju na svim regatama. „Biograd regata 2018“ održavat će se čak dva dana. Zočinje se prijavom posada u 09:30 sati na rivi, u 10 sati je sastanak skipera, a start prvog plova započinje u 10:30 sati i plovit će se Pašmanskim kanalom. Start drugog plova je u 14:30 sati, a plovit će se “Ljubavnim kanalom”. U 18 sati bit će proglašenje pobjednika, dodjela pehara i večera za sve sudionike. Sve potrebne informacije za sve one koji su zainteresirani za regatu mogu se pronaći i na službenim stranicama Yacht cluba Biograd.

Nedjelja u večernjim satima idealna je za koncert klape Kampanel koji će na rivi, u ribarskoj luci, izvoditi svoje poznate hitove kao što su „Aj ća, volim te“, „Anđele moj“ i druge popularne pjesme.

 1. travnja 2018. – MAGIC 70’S THEME PARTY
  Ponedjeljak je rezerviran za zasluženi odmor i relaksaciju: uživanje na rivi u mirisu mora, prekrasnom pogledu, upijanju proljetnih zraka sunca. Nakon toga slijedi priprema za tematski party navečer na rivi. Taj dan od 21 sat na rivi očekuje nas “Disco Inferno Magic Band” koji će nas poput vremepolova vratiti u zlatno doba disco groznice. Preporuča se svima da na rivu dođu odjeveni u stilu ’70-ih, s rekvizitima, natapiranih frizura, a dotad uvježbajte plesne korake uz „Stayin` alive“ 🙂
 2. svibnja 2018. – FUN PARK WALK
  Nakon pecanja, regate i Biograd Run-a te disco groznice, utorak je rezerviran za rekreativnu šetnju. Iz samog srca našeg Biograda krenut će se prema krajnjem cilju, hrvatskom „Gardalandu“ – Fun Parku Mirnovec u Biogradu.
  Samom šetnjom razgledat će sudionici najljepše dijelove Biograda, pa će se tako iz parka na Trgu hrvatskih velikana spustiti prema Gradskoj upravi, zgradi koja se nalazi na početku predivne biogradske rive. Šetnja će se nastaviti uz hotele poznate hotelske kuće „Ilirija“, koji se nalaze u neposrednoj blizini morske obale. Dalje se kreće prema istoimenom bazenu šetnicom koja se nalazi tik uz more, gdje će imati priliku vidjeti plaže nagrađene plavom zastavom (šljunčana plaža Dražice i pješčana plaža Soline). U nastavku plaže Soline na kojoj se nalaze mnogi barovi i restorani, koji su tijekom ljetne sezone dupkom puni i gdje zabava traje do ranih jutarnjih sati, prolazit će se pored autokampa Soline, smještenog u hladu prekrasne borove šume, jednog od najvećih autokampova Hrvatske uopće, izabranog među deset najboljih hrvatskih kampova. Nakon toga priključuju se na bike stazu koja vodi do našeg cilja – Fun Parka Mirnovec.
  Po završetku razgledavanja Fun Parka Mirnovec, natrag se vraćaju autobusom do polazne točke, u park kod kolodvora gdje ih očekuje prava dalmatinska zakuska, zaslužena nakon šetnje od parka do fun parka. (Prijava: www.tzg-biograd.hr/prijava-sudionika)
 3. svibnja 2018. – REKREATIVNI MTB MARATON „VRANSKO JEZERO 2018.“
  Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero 2018.  održava se 8. godinu zaredom i prolazi kružnom biciklističkom stazom  Vranskog jezera u dužini od 35 km. Maraton starta iz centra mjesta Pakoštane  prema Parku prirode Vransko jezero s ciljem na južnoj obali jezera. Utrka je sastavni je dio kalendara maraton utrka Biciklističkog saveza RH.
  Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero jedinstven je ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi, zbog činjenice da velikim svojim dijelom prolazi zaštićenim područjem – Parkom prirode Vransko jezero i  ornitološkim rezervatom te svojim sudionicima  pruža jedinstven doživljaj uživanja u vožnji kroz prekrasne vizure, vidikovce te  zaštićenu floru i faunu Parka prirode.
  U utrci sudjeluje veliki broj sudionika, kako iz Republike Hrvatske tako i iz inozemstva, s naglaskom na državljane Slovenije čiji biciklisti tradicionalno osvajaju medalje .
  Po završetku utrke u centru Pakoštana upriličit će se bogat kulturno – zabavni program s naglaskom na  gastro delicije našeg kraja. (Prijava: www.pakostane.hr)