FOTO: Spomenik u Novoj Gradiški s uklesanim imenom i prezimenom prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru

U mjesecu rujnu tužna je obljetnica pogibije prvog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru. Riječ je o pripadniku 1. Gardijske brigade – Tigrovi koji je poginuo u Novoj Gradiški na dan 24. rujna 1991. godine, a njegovo ime i prezime je Luka Brkljača. Da tragedija bude veća, pet dana kasnije poginuo je i njegov rođeni brat Siniša Brkljača, također pripadnik legendarnih Tigrova. Jedna je ovo biogradska obitelj koja je u Domovinskom ratu dala najviše i najvrjednije, ljudske živote utkane u temelje slobodne i neovisne Hrvatske. No tu još nije bio kraj, tri mjeseca nakon njih, poginuo je i njihov susjed Hrvoje Jeličić i tako redom. Na širem biogradskom području u Domovinskom ratu poginulo je najmanje 35 hrvatskih branitelja i 11 civila. Međutim, više od dvadeset godina poslije Domovinskog rata još se službeno ne zna ni točan broj poginulih, stradalih i nestalih u ratnom vihoru, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Biogradu na Moru, odnosno bivšoj Općini Biograd, a kamo li njihova imena i prezimena.  Prema tome, o novijoj povijesti Biograda danas mlađi naraštaji vrlo malo znaju i stoga je važno spomenuti se, pa makar i skromnim prilogom poput ovog, odavati počast našim poginulim herojima.

Ovim tužnim povodom hrvatski branitelj s područja Nove Gradiške, pripadnik specijalne policije, poslao mi je fotografije mjesta na kojem je svoj mladi život ostavio Luka Brkljača. Poginuo je u centru grada, ispred zgrade glavne pošte. O razmjeru napada na grad i u kakvim okolnostima se branila današnja Hrvatska svjedoči fotografija u to vrijeme granatirane i većim dijelom oštećene zgrade pošte u centru grada.

Granatirana i većim dijelom oštećena zgrada pošte u Novoj Gradiški

Na dijelu stambene zgrade tik do pošte, na mjestu pogiblje, danas stoji spomen-ploča koju su Luki Brkljači u spomen podigli njegovi roditelji. Luka Brkljača poginuo je u jednom od najkrvavijih dana novogradiških ratnih 90-tih. Zrakoplovima JNA u rujnu 1991. godine pogođene su zgrada tadašnje Skupštine općine, pošta, crkva, zgrada Zagrebačke banke, Dom kulture, Radio Nova Gradiška, pekara, stambene zgrade, željeznički kolodvor i mnogi drugi civilni objekti, a cilj raketiranja bilo je uništenje svih vitalnih objekata od iznimne važnosti za funkcioniranje grada. Mnogo je osoba poginulo u to vrijeme, mnogo lakše ili teže ranjeno.

Na dijelu stambene zgrade tik do pošte, na mjestu pogiblje u Novoj Gradiški, danas stoji spomen-ploča koju su Luki Brkljači u spomen podigli njegovi roditelji.

Po završetku Domovinskog rata Grad Nova Gradiška postavio je zaista veličanstveno spomen-obilježje u središnjem parku na Trgu dr. Franje Tuđmana svim poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić, koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić, zaslužan za građevinski projekt i hortikulturalno uređenje okoliša.

Po završetku Domovinskog rata Grad Nova Gradiška postavio je zaista veličanstveno spomen-obilježje u središnjem parku na Trgu dr. Franje Tuđmana svim poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na području Nove Gradiške.

Na granitnom memorijalnom zidu spomenika uklesana su imena i prezimena ukupno 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, među njima i jednog Biograđanina – Luke Brkljače. S jedne strane na dugačkom, tužnom popisu su imena i prezimena onih koji nisu bili s područja Nove Gradiške, dok su s druge strane na popisu imena i prezimena poginulih Novogradišćana. Noću su njihova imena i prezimena osvijetljena svjetlima i odsjajem koji dolazi iz vode, poput mora suza, kojom je okružen cijeli granitni memorijalni zid spomenika s uklesanim imenima i prezimenima, datumima njihova rođenja i tragične pogibije.

Noću su imena i prezimena hrvatskih branitelja osvijetljena svjetlima i odsjajem koji dolazi iz vode, poput mora suza, kojom je okružen cijeli granitni memorijalni zid spomenika s uklesanim imenima.

U Biogradu na Moru tijekom Domovinskog rata nemali je broj poginulih hrvatskih branitelja i civila, no mlađi naraštaji nemaju o tome previše dostupnih informacija i njihova imena i prezimena nemaju gdje pročitati. U rijetkim knjigama ili internetu novije povijesti Biograda na Moru jednostavno nema ili je premalo zastupljena. A podizanje spomenika hrvatskim herojima poput ovog u Novoj Gradiški, vjerujem da bi svaki građanin Biograda na Moru pozdravio i poklonio mu se. Nismo ih mogli sačuvati od smrti, al bismo ih tako svi zajedno sačuvali od zaborava. Smrt je jača od života, ali ne i od sjećanja na njihovu žrtvu. Slažete li se?

Luka (Ivana) Brkljača 27.11.1967. – 24.09.1991.

Prvi neslužbeni popis poginulih hrvatskih branitelja bivše Općine Biograd objavio je protekle 2017. godine Zadarski list, u njemu su navedeni:

Siniša Brkljača, Luka Brkljača, Hrvoje Jeličić, Silvestar Trtica, Marinko Adžić-Kapitanović, Oliver Pešić, Eduardo Morožin, Darko Dubravica, Branimir Dujić, Berislav Ivanišević, Ivan Kazija, Mile Knez, Nikola Mikulić, Milan Pandžić, Šime Zelantov, Milivoj Zrilić, Stipe Nekić, Franjo Vlašić (Biograd),

Dragan Maksan, Nedjeljko Maksan, Radoslav Maksan, Ante Maksan Brblje, Gorki Maksan Tić, Miro Kukin Bajokin, Ivica Marketin (Pakoštane),

Miro Barešić (Drage),

Marinko Šarić, Miroslav Vođera, Predrag Zurak, Ivica Rogić, Tomislav Kovačević, Zorko Zelić (Vrana),

Enio Banov (Vrgada),

Erik Colić (Sv. Petar),

Danijel Mandić (Turanj),

Berislava Bera Barbarossa, Goran Batur, Željko Đinđić, Neven Baričić, Ante Prtenjača (Sv. Filip i Jakov),

Ivica Erstić, Neven Mikulić, Nikica Mikulić (Sikovo),

Zoran Galešić (Raštane Donje),

Tihomir Mitrović, Nado Rogić (Raštane Gornje),

Nikica Tomasov (Dobropoljana),

Ivica Ugrinić (Tkon).

Luka (Ivana) Brkljača, Mjesto pogibije: Nova Gradiška