Proslava blagdana svetog Josipa u Biogradu na Moru

U drugoj polovici ožujka – 19. ožujka, slavimo svetog Josipa,  Isusova hranitelja i Marijinog zaručnika, zaštitnika cijele Crkve i hrvatskoga naroda.

Na svetkovinu svetog Josipa, u utorak, 19. ožujka, bit će svečano misno slavlje u župnoj crkvi svete Stošije u Biogradu na Moru s početkom u 17 sati, potom i procesija s kipom svetog Josipa kroz Biograd i blagoslov bračnih parova, što predvodi don Damir Šehić, župnik župe svetog Šime u Zadru.

O svetom Josipu kao zaštitniku hrvatskog naroda i hrvatske domovine, općenito se danas nedovoljno govori. No zanimljiv je podatak da je upravo ovaj svetac zaštitnik jedne malene Hrvatske i to već stoljećima. Još od davne od 1687. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Hrvatske domovine, upravo je to onaj svetac koji je uz Blaženu Djevicu Mariju najbliži Presvetom Srcu Isusovu, budući da je Sveti Josip odgojio i skrbio o Isusu. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Pobožan, ponizan, skroman i šutljiv, koji se nikad nije hvalisao pred ljudima, već stoljećima je uzor svim Hrvatima. Svetkovinu Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovog zemaljskog oca u Hrvatskoj obilježavamo i kao Dan očeva.

U Biogradu na Moru također slavimo Svetog Josipa. Svečana misa i procesija s novim kipom svetog Josipa započet će u utorak u 17 sati, kako javljaju iz Župe svete Stošije. Povodom svetkovine svetog Josipa donosimo prigodnu molitvu svetom Josipu zaštitniku, koja je u nastavku:

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove. Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

Prisjetimo se kako se u Biogradu na Moru vjeruje da je upravo sveti Josip za vrijeme Domovinskog rata sačuvao našu župnu crkvu Svete Stošije. Naime, za vrijeme bjesomučnog granatiranja Biograda na Moru od strane pobunjenih Srba i odnarođene JNA, na sam dan svetkovine svetog Josipa u župnoj crkvi 1993. godine odvijala se sveta misa. Očevici tvrde kako su granate poput kiše padale uokolo i niti jedna tada nije pogodila ili oštetila župnu crkvu, nije bilo ljudskih žrtava niti većih stradavanja.

U znak zahvale za taj čudesan događaj prije nekoliko godina nabavljen je kip svetog Josipa i postavljen na štovanje u župnoj crkvi svete Stošije. Stoga je svake godine prigoda dana 19. ožujka doći na svetu misu i procesiju u čast svetom Josipu.

„Naš grad Biograd diči se svojom teškom i ponosnom prošlošću, tradicijom i običajima. Prije 31 godinu htjeli su srušiti našu župnu crkvu, ubiti dušu gradu i narodu – a grad smo mi, živi ljudi. Biogradski narod voli i štuje svetog Josipa. Kao župnik, osvjedočio sam se kroz Veliku devetnicu kroz tri godine, svake srijede crkva je bila lijepo ispunjena ljudima, više nego inače“, posvjedočio je don Dario Tičić, župnik Biograda na Moru.

Neka vas sve blagoslovi i čuva sveti Josip, zaštitnik Hrvata, a svima, pa tako i ocu mome gore na nebu, koji nose ime po ovom skromnom i pravednom svecu neka je sretan imendan i neka im sveti Josip u životu bude uzor i zaštita. Svim očevima ujedno čestitam njihov dan.