VIDEO: Križni put u Posedarju

Na brdu iznad magistralne ceste u središtu Posedarja (20 km sjeverno od Zadra) nalazi se Križni put dug 2,5 km. Započinje na 80 m nadmorske visine na lokaciji Čelinka u podnožju brda Brisnica, a završava vidikovcem na 200 m nadmorske visine, gdje se pod plavetnilom neba prostire pogled na Novigradsko more i planinski masiv Velebita.

Jedinstven i impresivan

Križni put se sastoji od 14 postaja, kamenih gromada na kojima su isklesani biblijski motivi križnog put, te Isusova grobnica i Uskrsnuće. Svaka bijela kamena postaja Križnog puta dugog 2,5 kilometara, visoka je 2,5 metra, a teška između pet i deset tona.

Križni put stopljen s prirodom

Postaje Križnog puta djelo su petnaest umjetnika od kojih je većina iz Ukrajine, zatim Hrvatske i Slovenije, pa je to međunarodni projekt. Svaki kipar izradio je postaju u slobodi svog nadahnuća. Svaku postaju izradio je jedan umjetnik za vrijeme tri kiparske kolonije, od kojih je svaka trajala tri tjedna, tijekom svibnja, rujna i studenog 2016. godine. Cijeli Križni put odiše skladnošću harmonične stilske izrade. Kipari su postigli da je svaka bijela skulptura postavljena u skladu s prirodom, ni u ničemu okoliš nije narušen, nego je Križni put u harmoniji s prirodom.

Na kraju Križnoga puta od 14 postaja, na vrhu brda Brisnica u Posedarju, prizor je Krista uskrsloga, impozantna Posljednja večera od kamena i veliki kameni Križ posvećen nerođenima.

Idejni začetnik Križnog puta

Idejni začetnik, inicijator, pokretač i voditelj ovog iznimnog duhovno-umjetničkog djela i međunarodnog projekta je amaterski kipar i umjetnik Vinko Kajmak.

Posedarac Vinko je stolar, tesar, kao i njegov zaštitnik sveti Josip kojemu je posvetio kapelicu svetog Josipa. Kapelicu pokraj svoje kuće na Čelinci, gdje Križni put počinje, vlastitim je rukama izgradio i unutrašnjost drvom obložio.

Vinka smo sreli na kraju Križnog puta i fotografirali se za uspomenu. Ovaj nevjerojatni umjetnik i majstor od kamena u svojim poznim godinama odiše i strpljenjem i mirnoćom i dragošću. Osmijeh mu nije silazio lica kada je pogledom pratio nepregledno mnoštvo vjernika koji su toga daha hodočastili na Križnom putu.

Umjetnici iz Hrvatske i inozemstva

Svaki kipar iz Hrvatske i inozemstva izradio je postaju u slobodi svog nadahnuća, ali Vinko je svima dao načelnu uputu i viziju. Postaja sadrži prizor Isusove muke, a na stražnjem dijelu svake uklesan je manji motiv iz života težaka, kosidba, berba grožđa, detalji iz teškog života u prošlosti, čime se pokazuje sjedinjenost Isusove žrtve i požrtvovnog života naših predaka. Koliko je Duh Sveti, tvorac sklada u različitosti vodio to djelo, pokazuje i da su sve postaje izuzetno ujednačene izrade, kao da su rukopis jednog umjetnika. Cijeli Križni put odiše skladnošću harmonične stilske izrade.

Vinko Kajmak pokrenuo je gradnju kamenog prizora Posljednje večere za kojim sjede Isus i dvanaest apostola. I ta je Posljednja večera najveća i najteža takva skulptura u svijetu, izrađena je od bijelog trogirskog kamena. Svaki lik apostola težak je između jedne do dvije tone, a stol za kojim su apostoli težak je 3 tone. Pročelje stola za blagovanje ima nabore poput zastora. Vinko je izgradio taj stol, posuđe i prizore vezano za njega: kalež, pliticu, kruh, čaše, zdjele, vrčeve. Za pokraj stola lavor, znak posude iz koje je Isus učenicima prao noge te vrećica novca, za kojima je posegnuo Juda u izdaji Učitelja. Vinko je autor predloška za Posljednju večeru, napravio je grube radove i neke završne finese. Likove Isusa i svih 12 apostola izražajnih osobnih kontura impresivno je isklesao ukrajinski umjetnik Sergey Oleshko.

Prizorom Posljednje večere na tom mjestu zaokruženo je otajstvo Svetog Trodnevlja u zadnjim trenucima Isusovog zemaljskog, trpećeg života kojega čine Veliki četvrtak i Veliki petak. Znak Velike subote, Isusovo počivanje u grobu i četrnaestu postaju, predstavlja kamena grobnica koju je izradio Vinko, a teži 80 kubika kamena.

Grobnica četrnaeste postaje nalazi se na mjestu bunkera kojeg su hrvatski branitelji koristili u Domovinskom ratu. Kamenje za grobnicu, Vinko i Posedarci, suradnici, skupljali su na brdu Brisnica i u njegovom podnožju. Unutar grobnice pred kojom je odvaljeni kamen nalazi se poležište na kojemu je na tkanini prizor Isusovog lica, rad Vinkove nevjeste, akademske slikarice Iris Mihatov Miočić. Tako da vas na brdu u kamenim umjetničkim prizorima čekaju svi izrazi Isusove ljubavi, koje nam je darovao unatoč znanju da je izdan i da će ga njegovi otkupljenici izdavati uvijek iznova, do njegovog ponovnog, slavnog dolaska. Nasuprot Posljednje večere nalazi se gromada s prizorom Uskrslog Krista uklesanog u kamenu, također djelo umjetnika Sergeya Oleshka, dok je autor Križa za nerođene (visok 8 m, širok 3,60 m, s postoljem težak 14 tona) umjetnik Milivoj Sedmak iz Lukavca pokraj Velike Gorice.

Od petnaest umjetnika, sedam je žena koje potpisuju autorstvo u postajama Križnog puta. Iz Hrvatske su Ana Horvat i Alana Kajfež Szabo iz Zagreba te Georgette Ponte iz Rijeke. Iz Slovenije su Ivan Pezdirc i Mateja Pezdirc. Umjetnici iz Ukrajine, grkokatolici, su iz Lavova i Kijeva. To su Sergey Oleshko i njegova supruga Ana Rasinska, Poljakinja, Aleksei  Konoshenko, Nadia Otrijaža je, uz skulpturu, potrtetirala i pet pejzaža Posedarja, Konstantin Sinicki, prof. na akademiji u Kijevu, Konstantin Dobrijanski, Vasil Tatarski, Jurij Golodović i Olena Dodatko. Svi umjetnici su ova svoja djela stvarali besplatno.

Po isklesanim uprizorenjima Muke našeg Gospodina, brdo Brisnica sve je posjećenije duhovno odredište hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Sa Župom Svetog Ante sa zadarskog Smiljevca mi smo hodočastili na Križnom putu 17. ožujka 2024. godine. Pogledajte nevjerojatne kadrove koje smo zabilježili toga dana.