Anki Maksan, našoj dragoj umjetnici, sretan rođendan!

Na našim stranicama promoviramo umjetnost lokalnih umjetnika, među njima umjetnost u slici i riječi Anke Maksan koja danas slavi rođendan. Prigoda je ovo da joj čestitamo rođendan i posvetimo nekoliko rečenica. Za one koji još uvijek ne znaju ponovit ćemo, riječ je o suvremenoj pjesnikinji zadarskog književnog kruga i vrsnoj slikarici iz Pakoštana. Na našoj Facebook stranici pronaći ćete brojne njene slike i stihove, osobito u albumu “Nove slike Anke Maksan”.

Anka Maksan rođena je u proljeće, dakle na današnji dan, 1961. godine u ravnokotarskoj Polači kao četvrto dijete u obitelji Kulaš. Nakon završene osmogodišnje škole zapošljava se u Tvornici mreža u Biogradu na Moru. U Pakoštanima, gdje se zapošljava u osnovnoj školi, živi od udaje. Majka je troje djece. Nažalost, rano je postala udovica. Djeca i unuci danas su joj najveća radost. Zahvalna je Bogu na darovima koje ima: daru pisanja i daru slikanja. Premda smo je najviše upoznali kroz likovnu umjetnost, Anka je objavila nekoliko zbirki pjesama: „Odjek“, „Bljesak“, „Na mjesečevoj stazi“, „Modri vinograd“  i dr., zbirku kratkih priča “Kad vjetar umire” i dr. Sudjelovala je u brojnim pjesničkim manifestacijama i međunarodnim literarnim natječajima gdje je ostvarila zapažen uspjeh. Kao posvetu univerzalnim vrijednostima napisala je roman za djecu i mlade „Djeca planine Runu“. Njezina bajka „Pustolovina jednog mrava“ objavljena je u uglednom časopisu „Hrvatska revija“.

Za našu Ane kreirali i na našem YouTube kanalu objavili video koji je u stvari prva virtualna izložba njenih slika uz poneki stih. Slike smo grupirali tematski, ovisno o motivima koje je ova vrsna umjetnica koristila u nastajanju svojih radova. Tu ćete prepoznati njene Pakoštane, otočić Juštinu i crkvicu Svete Justine u Pakoštanima, makove, masline, lavandu, ptice, detalje s Vranskog jezera, pronaći ćete sakralne i cvjetne motive, morske pejzaže, brodove, zalaske, prekrasne Ankine suvenire i sve ono što je ova umjetnica koristila u svom stvaranju.

Video pogledajte ovdje:

Za našu slavljenicu, dok ona vrijedno radi i stvara, spremamo i drugu virtualnu izložbu.

Neka nam naša draga umjetnica Anka oprosti ako smo štogod zaboravili istaknuti i spomenuti. Najvažnije je za kraj reći i još jednom ponoviti da je njena umjetnost za nas čisti užitak i da nas dotakne svaki put dok gledamo njene slike, čitamo njene pjesme, priče, romane… I dok uživamo u svemu tome što nam je kroz svoju umjetnost dala, svaki put ta umjetnička djela oplemenjuju i dotaknu nam u dušu i ondje ostanu zauvijek. Dotaknuti nečiju dušu smatramo da je tek to ono iskonsko umijeće i talent i za nas prava umjetnost. Sretan Ti rođendan od srca želimo!