Kolač svetog Blaža

Spomendan svetog Blaža slavimo 3. veljače. U ovo vrijeme priprema se kolač svetog Blaža, a to je posebno pripravljena vrsta  kruha koji može dugo trajati. Neki ga nazivaju i „mornarski kruh“. Pravi se u obliku prstena iz praktičnog razloga. Naime, još od doba jedrenjaka naši bi mornari nanizali kolače na konop i vezali ih o gredu u brodu. Tako se nisu mogli slomiti dok se brod valjao.

Recept za kolač svetog Blaža, koji se tradicionalno u Biogradu priprema povodom spomendana svetog Blaža, s nama je podijelio Petar Strpić. – navodi se na Facebook stranici Župe svete Stošije Biograd na Moru, te se u objavi ističe kako su po ovom receptu pripremale Petrova mater i baba.

Recept prenosimo u izvornom obliku:

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 25 dkg cukra
  • 2,5 deca maslinovog ulja (toploga)
  • 3 kore od limuna
  • 2 vanilije
  • 10 dkg kvasa
  • malo soli i ruma

Postupak:

Umijesiti tijesto, peći na 200° C 20 minuta, a poslin 10 minuta na 150° C.

U ikonografiji se sveti Blaž obično prikazuje kao starac sa sijedom bradom, odjeven u biskupsku odjeću, koji u jednoj ruci drži željezni češalj, kao znak svoje mučeničke smrti, a u drugoj svijeću, kao znak njegove posljednje želje da liječi bolesnike. Smatra se zaštitnikom od bolesti grla, osim toga štuje se i kao zaštitnik divljih životinja, jer je, prema predaji, u vrijeme dok je živio u planinama bio okružen divljim životinjama koje mu nikada nisu naudile, nego su se ponašale pitomo.

Valja spomenuti da se sveti Blaž, pod imenom Vlaho (budući da je njegovo izvorno armensko ime Vlas), posebno slavi u gradu Dubrovniku, gdje se svake godine o njegovu blagdanu svečano u procesiji nose njegovi zemni ostatci, a s obzirom na to da je riječ o izvanrednom tisućljetnom, i ne samo vjerskom, nego i kulturnom događaju, koji je poznat pod nazivom Festa svetog Vlahe, uvršten je u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu. Kao zaštitnik Dubrovnika sveti se Vlaho u ikonografiji najčešće prikazuje kako u ruci drži model grada.