Muzeji su važni: Obilježena Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru

Donosimo tek djelić atmosfere sa sinoćnje manifestacije – Noći muzeja, iz jedne od najvažnijih ustanova u Biogradu na Moru – Zavičajnog muzeja.

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskog muzejskog društva u kojem sudjeluju baštinske ustanove iz svih dijelova Hrvatske, pa tako i Zavičajni muzej Biograd na Moru.

Program u Zavičajnom muzeju započeo je u 18 sati, a završio u 23 sata. Posjetitelji su cirkulirali čitavim prostorom svijetu otvorenog muzeja. „Muzeji su važni“ ovogodišnji je moto, a u pozivnici su iz našeg Muzeja dodali – „nama su i posjetitelji važni!“.

Tijekom večeri razgledali smo postavljenu izložbu u organizaciji Likovne udruge Art Forum iz Zadra na kojoj sudjeluje 35 umjetnika te je u prizemlju zgrade muzeja izloženo 45 njihovih radova.

Također smo razgledavali stalni arheološki postav koji se sastoji od prapovijesne, antičke, ranokršćanske i srednjovjekovne zbirke.

Na cijelom prvom katu izloženo je blago jednog davno potonulog broda koje predstavlja europsku i svjetsku baštinu, a penjući se na više katove zgrade muzeja upoznali smo se s bogatom likovnom zbirkom koja prezentira umjetničke slike, skulpture, grafike i crteže.

Ondje smo razgledali i stalne izložbe: Biograd na Moru prijestolno i krunidbeno mjesto hrvatskih vladara; Biograd na Moru koncem 19. stoljeća i prva polovica 20. stoljeća te završili razgledavanje u glagoljaškom kutku kako bismo nazvali zbirku kamenih glagoljaških odljeva i glagoljske pisane građe.

Pri kraju ove večeri u prizemlju muzeja nas je dr. Vinko Pešić još jednom pobliže upoznao sa sadržajem svoje fotomonografije.