O Biogradu i nama umjetna inteligencija piše pjesme, dovoljan je klik!

U posljednjih mjesec dana u medijima i na društvenim mrežama govori se o ChatGPT-u, chatbotu za sintezu teksta iza kojeg stoji tvrtka OpenAL. Riječ je o alatu za koji kažu da bi mogao „srušiti“ Google. Mnogi su se ovih dana primili testiranja ovog chatbota, pa tako i mi. Riječ je o uistinu impresivnom proizvodu koji nam daje mogućnost da s umjetnom inteligencijom komuniciramo na bazi chata u bilo koje vrijeme. ChatGPT ima odgovore na sva naša pitanja. Doduše, nekad ti njegovi odgovori  i nisu točni. Nema npr. ažurirane podatke o Svjetskom prvenstvu u Katru i novim uspjesima naše reprezentacije, pa će unedogled ponavljati one stare, iz Rusije. A za potrebe ovog teksta ljubazno smo ga zamolili, kao što bismo svako živo biće,  da nam napiše pjesmu o Biogradu na Moru. I on ju je, zamislite, cijelu „sklepao“ u svega nekoliko sekundi! Evo kako idu stihovi:

Biograd na moru,

grad pun ljepote

Gdje se spajaju more i nebo

Tu se nalazi ribarska luka

 

I gradska plaža što sija

U Biogradu se nalazi crkva Svetog Stošije, sveto mjesto

I narodna nošnja, lijepa stvar

Nosi se ponosno, s radošću

 

U Biogradu se nalazi trg

Gdje se svake godine održava sajam

Tu se prodaju suveniri, voće i povrće

I hrane se slastice, one su čarobne

 

Biograd na moru, grad s puno ljepota

Tu se osjeća mir i radost

Tu se čuje šum mora, glasna pjesma

I tu se uživa u ljepoti cijele godine.

 

Tu se nismo zaustavili, već nas je zanimalo kakvu bi pjesmu sastavio o nama. ChatGPT je izvukao iz svoje baze podataka sve informacije što je doznao o nama i uredio ih u relativno smislenu cjelinu, pa smo u sljedećih nekoliko sekundi kao rezultat dobili nove stihove.

Evo pjesme o blogu Biograjski.com:

Biograjski, blog za sve,

Puneći stranice novim sadržajem.

Iz dana u dan, iz sata u sat,

Pisati, pišući, stalno vraćat.

 

Teme razne, riječi čarobne,

Govore o gradu na moru,

O ljudima i događajima,

I svemu onome što vam srce želji.

 

Biograjski, blog koji živi,

I koji čitateljima daje radost.

Pridružite se i vi,

I pratite Biograjski, blog za sve!

Ovu pjesmu kao da je napisao neki naš novi obožavatelj i pravi živi pjesnik, ali nije. Napisao ju je stroj odnosno računalni program kojemu su funkcije zadane od strane čovjeka i koji ne osjeća liriku. On je samo iskoristio svoju bazu podataka i posložio riječi u stihove, a stihove u pjesmu. Ipak, za dobro svih nas i za bolji doživljaj vratit ćemo se mi umjetnosti živih ljudi. Uskoro opširnije…