Karlo Fuzul, učenik Srednje škole Biograd na Moru, prvak Dalmacije, Istre i Kvarnera iz Računovodstva

U Ekonomskoj i upravnoj školi u Splitu održano je 7. ožujka 2022. Međužupanijsko natjecanje WorldSkills Croatia 2022, izlučno natjecanje u disciplini Računovodstvo, gdje su se natjecali i učenici završnog razreda ekonomskih škola iz cijele Dalmacije, pa tako iz naše  Srednje škole Biograd na Moru, te Istre i Kvarnera.

U natjecanju je zapravo sudjelovalo 7 škola. Uz biogradsku srednju školu tu je Srednja škola Kneza Branimira Benkovac i Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, zatim, Ekonomska škola Pula, Srednja škola Mate Blažine Labin, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik..

Natjecanje je pojedinačno, gdje učenici rješavaju zadatke kroz zadane module u vremenu od 9 do 13 sati – najkraći je opis natjecanja.

Prvo mjesto na ovom natjecanju pripalo je Karlu Fuzulu iz Srednje škole Biograd na Moru, koji se  uz mentorstvo nastavnice Kornelije Peraić. Time se Karlo Fuzul plasirao i na državno natjecanje, koje će se održati od 10. do 12. svibnja ove godine u Zagrebu.

Čestitamo Karlu Fuzulu i njegovoj mentorici Korneliji Peraić i želimo im puno uspjeha na državnom natjecanju u Zagrebu.

„Ovo je jedno od težih natjecanja iz ekonomske grupe predmeta“, objavila je profesorica Davorka Demo na mrežnim stranicama škole, te se u nastavku opisuje:

„Općenito prije svega treba reći da je posao ekonomista veoma opsežan, a posebno računovođe. Računovođa prikuplja, evidentira i pohranjuje poslovne isprave u proizvodnim tvrtkama i tvrtkama s područja neprofitnih i uslužnih djelatnosti (kao što su banke, osiguravajuća društva, turističke agencije, turističke tvrtke i ugostiteljske tvrtke). Evidentira i vodi troškovno knjigovodstvo, knjigovodstvo dugotrajne materijalne imovine i nematerijalne imovine, robno i materijalno knjigovodstvo, financijsko knjigovodstvo, salda-konta kupaca i dobavljača, vodi obračun plaća, financijsko poslovanje i računovodstvo obrta u sustavu poreza na dohodak, priprema informacije za internu kontrolu, interne i eksterne korisnike, sudjeluje u izradbi poslovnih planova i analize poslovanja. Ovlasti i odgovornosti razlikuju se ovisno o vrsti tvrtke ili organizacije te o formalnim nadleštvima, određenima unutarnjim pravilnicima.

Samo natjecanje iz računovodstva se sastoji od šest modula od kojih se dio njih pojavljuje na međužupanijskom natjecanju, a svi zajedno na državnom natjecanju.

Počevši od sortiranja i kontiranja te obrade knjigovodstvenih isprava, preko kalkulacija cijene, do konačnih financijskih izvještaja i njegove analize, bezbroj je radnji koje učenik treba napraviti u vremenu od 4 sunčana sata.

Ove godine jedan od težih modela natjecanja koji obuhvaća računovodstvo obrtnika, koje se prvi puta uopće pojavljuje na međužupanijskom natjecanju.

Zbog svega navedenog pobjeda našeg Karla je još slađa.“

Izvor i foto: Srednja škola Biograd na Moru i Ekonomska i upravna školi Split