Sjećanje na Radu Nekića, svjetskog inovatora i fitoterapeuta iz Biograda na Moru

Na današnji dan, 9. ožujka 2016. godine zatekla nas je tužna vijest da je u svojoj 58 godini života preminuo Rade Nekić, veliki čovjek, međunarodni vitez za inovatorstvo, iscjelitelj, spisatelj, slikar, promicatelj i doktor prirodne medicine s Torova ili Kose iznad Jadranske magistrale u Biogradu na Moru.

Trebalo bi nekoliko stranica pisanoga teksta da se nabroje sva postignuća u širokom spektru zanimanja Rade Nekića i njegovog PTO Nekić, kojeg je držao zajedno sa suprugom Dragicom. Postali su poznati po prirodnim preparatima, čajevima, mastima, tinkturama i pripravcima od ljekovitog bilja. Iza supružnika je impozantna niska grand-prix i prix medalja za inovacije.

Rade Nekić rođen je 21. lipnja 1958. godine u Jasenicama. Od 1960. godine živio je u Biogradu na Moru, gdje je završio osnovnu školu, a u Zadru u Tehničkoj školi 1976. godine maturirao je strojarstvo. U Zagrebu je 2013. godine završio školu za fitoterapeuta, a dobio je stručno priznanje doktora prirodne medicine koje mu je dodijelila krovna strukovna organizacija iscjelitelja i terapeuta HUPED.

Budući da nakon srednje škole nije mogao naći posao u struci bavio se svim i svačim, najviše je radio kao keramičar. Kako je jednom prilikom rekao još u ranoj mladosti “shvatio sam da imam određene sposobnosti koje drugi nemaju i da imam ogromni dar za biljke. Cijeli život sam od toga bježao dok me bolest nije u to natjerala”. Biljem se počeo baviti 90-tih godina prošlog stoljeća, kada mu je dijagnosticiran Morbus Parkinson. Bolest je goropadno napredovala, a liječnici su mu prognozirali još najviše 6 mjeseci života. No unatoč dijagnozi nije se predavao.

Bio je primjer ljudske upornosti, borbe i volje za životom. Relativno mlad oboljevši od bolesti sa zastrašujućom i nimalo ohrabrujućom prognozom, dao se u proučavanje alternativne medicine bazirane na ljekovitim biljkama i drugim prirodnim vrjednotama. Boreći se za sebe spašavao je i mnoge druge živote.

“Mnogi traže spas tamo gdje ga nema. Mnogi ostaju uzaludno bez ičega. Ne trčite i ne tražite spas jer je spas u vama. Gdje bi drugdje mogao biti? Tražite li zdravlje duše ili samo tijela, pazite dobro”, upozoravao je Rade Nekić.

Njegovoj humanosti, spremnosti za pomoć i posebnoj duhovnosti nije bilo premca. Ovaj skromni genijalac svojim izumima htio je mijenjati svijet na bolje, a za života je nailazio na brojne prepreke i predrasude. U svojoj sredini bio je donekle neshvaćen i omalovažavan. Smatrali su ga neki „još jednim travarom“ koji uz to i nešto „ižinjava“. Ali je zato svijet prepoznao njegov genij i potencijale njegovih izuma.

Na najvećem svjetskom sajmu inovacija u Bangkoku u Kraljevini Tajland hrvatski inovatori iz Biograda osvojili su prestižne nagrade, dvije zlatne medalje NRCT i specijalnu nagradu WIIPA za naplatak sa sigurnosnim prstenom za kotače vozila. U glavnom gradu Malezije u Kuala Lumpuru osvojili su brončano odličje. Za izum su se započeli interesirati potencijalni investitori iz Zagreba i inozemstva.

U velikoj konkurenciji u Tajlandu Dragica i Rade Nekić za Podesivu šahtu i Kuću prirodne izvrsnosti dobili su po srebrnu medalju i što je još značajno i Veliku glavnu nagradu svjetske udruge inovatora.

Rade i Dragica Nekić iz PTO Nekić tijekom izložbe “Izum na dar” u Gradskoj knjižnici Zadar darovali su svih 199 izloženih izuma, inovacija i novih proizvoda.

Tijelo ga nije slušalo, ali je zato njegov nesalomljiv duh bio jači. Do posljednjeg daha se opirao i borio, te je pred sam kraj života dobio dva nova vrijedna međunarodna priznanja. Posljednji ovozemaljski ispraćaj Rade Nekića bio je 10. ožujka 2016. godine, na Gradskom groblju Biograd na Moru.