Grupa savjesnih građana čistila plažu: 9 volontera u 2 sata prikupili pun kontejner smeća!

U subotu prijepodne, 20. veljače 2021. godine, okupila se nevelika grupa savjesnih građana grada Biograda na Moru koji su uočili problem odlaganja otpada nesavjesnih građana u prirodu.

Organizirali su se u Facebook grupi Biograd, gdje se pojavila  inicijativa čišćenja plaže koju su mnogi podržali, ali mnogi od njih samo na tipkovnicama/zaslonima svojih uređaja.  Nataša Opanović  u više navrata ondje je upozoravala kako je Biograd zatrpan smećem, osobito plaže, šuma, putevi uz more od Biograda na Moru prema Svetom Filip i Jakovu i prema Pakoštanima.

U konačnici je na njenu inicijativu pao dogovor za spomenutu subotu kada su u prijepodnevnim satima pristigli volonteri, ukupno njih 9,  krenuli u akciju, oboružani zaštitnim rukavicama i maskama u skladu sa svim važećim  aktualnim epidemiološkim mjerama. Uprava Grada Biograd na Moru dozvolila im je akciju, a logističku pomoć dobili su od gradskog poduzeća Bošane d.o.o. koji su im udijelili vreće u koje su prikupljali smeće i kontejner, a također su se iz Bošane d.o.o. pobrinuli i za odvoz prikupljenog otpada.

„Dragi svi, jutros nas se pojavilo 9 osoba. Ovo smo skupili na Slanici za uru i po. Smeća ima jako puno. Apelirala bih na sve građane Biograda da ne budete među onima koji bacaju i ostavljaju smeće u prirodi. Ovo je naše misto u kojem živimo i mali napor od svakog od nas puno znači. Ekologija, obnovljivi izvori, pitka voda, klimatske promjene, održivi razvoj, sve su to teme koje će iz dana u dan dobivati na važnosti.“, napisala je Nataša Opanović u Facebook objavi po završetku akcije, uz fotografiju na kojoj vidimo pun kontejner prikupljenog smeća.

„U 2 sata 9 volontera napunilo je preko 36 vreća smeća, a u kontejneru su se našle i slomljene stare stolice i drugih predmeta kojima je mjesto u reciklažnom dvorištu a ne na plaži. Skupljali smo na parkingu 100 metara ispod pročišćivača, gdje smo se našli i u dvije grupe očistili puteve prema plaži Slanica i plažu Slanica u širini 150 metara uz more od izlaska na plažu na obje strane. U samu šumu nismo ulazili preduboko, jer smo imali što skupljati i na plaži.“, otkriva nam Ante Fuzul, jedan od volontera koji je sudjelovao u akciji čišćenja okoliša.

Sudeći po komentarima pretpostavljamo da će ovakvih akcija biti više, jer nisu se svi koji su htjeli danas stigli uključiti. Nažalost, zbog nagomilanog smeća su akcije ove vrste i te kako potrebne. Možda bi se Grad Biograd na Moru i gradska tvrtka Bošana d.o.o. trebali pobrinuti za više kanti za smeće koje će u dogledno vrijeme postaviti uz frekventnije puteve, s time da se te iste kante nakon postavljanja češće i prazne. Međutim, kao što je Nataša Opanović otprilike napisala, najvažnije je da se ljudi osvijeste i budu među onima koji ne bacaju i ostavljaju smeće u prirodu. U tome pogledu, ovo je mali korak za čovjeka poput svakog od ovih vrijednih 9 volontera, a veliki za čistoću grada Biograda na Moru i gradskih plaža.