U sjećanje na obitelj Baković (23. listopada 1992. – 23. listopada 2020.)

Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije na čelu s predsjednicom Ljubicom Krcić u petak, 23. listopada 2020. godine obilježila je još jednu tužnu obljetnicu.

U sjećanje na ubijenu obitelj Baković, na mjestu gdje su stradala djeca, 8-godišnji Ante i njegova dvije godine starija sestra Marija, te njihov otac Ivan u dobi od 34 godine, kod spomen ploče koja se nalazi pokraj ceste koja povezuje Vranu i Pakoštane,  članovi Udruge položili su cvijeće i zapalili svijeće. Isto tako, članovi Udruge su u Banjevcima, na obiteljskoj grobnici, položili cvjetni aranžman i zapalili svijeće.

Zločin u kojem su ubijeni članovi obitelji Baković, otac i maloljetna djeca, dogodio se 23. listopada 1992. godine. Ante Baković, rođen 14. prosinca 1984. godine, ubijen je s navršenih osam godina života. Marija Baković, rođena 10. srpnja 1982. godine, ubijena je s navršenih deset godina života. Njihov otac Ivan imao je tada svega 34 godine.

Važno je napomenuti da za ovaj gnjusni zločin, za  nemilosrdno ubojstvo troje članova obitelji Baković, još nitko nije kazneno odgovarao.