U Srednjoj školi Biograd na Moru „zaboravnim“ učenicima dijelili i maske naplaćivali po dvije kune, ravnatelj škole: „Sve je trebalo imati pedagoško-odgojnu svrhu“

S obzirom na to da su maske obavezne, znači one nisu “stvar izbora”, mišljenja smo da je Stožer civilne zaštite DUŽAN osigurati maske svim ljudima i COVID REDARI besplatno ih dijeliti u javnom prostoru, u javnom prijevozu, po kafićima, restoranima itd. Budući da su obavezne, maske moraju biti dostupne svima i to – potpuno besplatno, isto kao što se sredstva za dezinfekciju ruku besplatno koriste svugdje. – iznijeli smo jučer na Facebooku naš stav o zaštitnim maskama.

Samo dan nakon što smo na društvenim mrežama podijelili naš stav o zaštitnim maskama, objavljen je novinski članak na portalu Slobodne Dalmacije u kojoj piše da su u Srednjoj školi Biograd na Moru učenicima ovih dana iste dijelili, ali i naplaćivali.

Kako učenike “priviknuti“ na obvezu nošenje maski u školama? Maske na nastavi, podsjetimo, od početka nove školske godine moraju imati svi učenici i nastavnici u učionicama u srednjim školama u kojima nije moguće osigurati razmak između prisutnih osoba od najmanje dva metra, a u višim razredima osnovnih škola od 1,5 metar. – započinje tako članak u Slobodnoj Dalmaciji te se nastavlja…

No, i nije velika novost da je disciplina među mladima kada je riječ o nošenju maski u međuvremenu “olabavila”, unatoč znatnom pogoršanju demografske situacije, a mnogi od njih “zaboravljaju“ donijeti maske u školu ili ih se mora tjerati da ih stave na lice.

U Srednjoj školi u Biogradu na Moru odlučili su takvoj “zaboravljivosti“ stati u kraj na pomalo neobičan način. U protekla dva dana na ulazu u školu svima onima koji nisu imali maske one su bile osigurane, ali po cijeni od – 2 kune.

– Dijete je došlo u školu a na ulazu su stajale spremačica i dežurna nastavnica. Kako je zaboravilo ponijeti masku od kuće, rečeno mu je da je može dobiti u školi, ali da je mora kupiti. Na ulazu je stajala kutijica u koju je moralo ubaciti dvije kune – ispričao je jedan roditelj (podaci poznati redakciji op.a.), čudeći se praksi koju je uvela škola, odnosno njezin ravnatelj Ivica Kero. Kako su u Slobodnoj Dalmaciji doznali, ovakav način nije naišao ni na odobravanje ostalih roditelja pa su i kutija i naplata nakon dva dana provedbe – nestali.

Kontaktirali su novinari iz Slobodne Dalmacije i spomenutog ravnatelja, a on im je dao svoje pojašnjenje:

– Nije tu bilo riječi ni o kakvoj prodaji, nego je ta kasica bila svojevrsni fond u koji su oni ubacivali novac, ali bi im on i dalje stajao na raspolaganju – objašnjavao im je Kero i dodao kako je bilo zamišljeno funkcioniranje takvog fonda:

– Učenici koji nisu došli u školu s maskom, a koja je inače obvezna na nastavi, ostavljali bi novac u kasici kao svojevrsnu kauciju. Ako bi drugi dan masku vratili, novac bi dobili natrag, a ako ne, opet bi se iskoristio za kupnju novih maski za učenike – prepričavao je ravnatelj Kero, dodajući kako je kasica stajala na ulazu, ali da nitko nije prisiljavao učenike da moraju ubaciti novac. Istaknuo je kako je sve trebalo imati svojevrsnu pedagoško-odgojnu svrhu:

– To je bio pokušaj da ih se osvijesti o važnosti nošenja maske, da jednostavno onaj tko masku nema ne može prisustvovati nastavi. Računao sam da ih treba malo trgnuti. Pogriješio možda jesam što sam izabrao ovakav način, možda to nije bila pametna opcija, ali odgojno i pedagoški dalo bi se raspravljati – kazao je biogradski ravnatelj.

Naglasio je kako su na početku školske godine osnivač i škola osigurali učenicima četiri besplatne maske, dvije platnene i dvije medicinske, ali da unatoč tome neki učenici uporno ne dolaze s njima u školu.

U četvrtak je ipak odlučio povući kasicu-fond s ulaza i prekinuti s kratkotrajnom praksom ovakve vrste naplate, uz zaključak:

“Sad nam ne preostaje drugo nego javiti se osnivaču (Zadarska županija op.a.) da nam osigura novu pošiljku maski, jer i dalje ima učenika koji ih ne donose u školu“.

Ravnatelj Ivica Kero, inače profesor teologije po struci, a Slobodna Dalmacija nije zaboravila podsjetiti, u medijsku je žižu dospio nakon što je ove godine u veljači otkriveno kako je na računu škole 3 godine i 3 mjeseca stajao, kao neraspoređen, novac prikupljen u humanitarnoj akciji u školi za liječenje jednog bolesnog dječaka koji je u međuvremenu operiran u Francuskoj. Novac dječakovoj obitelji nikada nije isplaćen, a ravnatelj je tada tvrdio da je to bilo „zbog previše posla“, no u međuvremenu je prikupljeni novčani iznos prebačen na račun jedne druge udruge za potrebite u Zadarskoj županiji.

Ravnatelj Kero tada je putem odvjetnika demantirao kako je bio pod istragom DORH-a zbog utaje novca za liječenje bolesnog dječaka, a i tada, kao i danas, tvrdi kako je žrtva jedne skupine nezadovoljnih nastavnika iz škole.

Izvor: Slobodna Dalmacija