Poruka liječnice iz bolnice s prve linije fronte u borbi s koronavirusom: „Situacija je ozbiljna…“

Dragi prijatelji,

Zbog aktualne nesretne pandemije koronavirusa i svog liječničkog poziva osjetila sam odgovornost da s vama podijelim informacije koje imam, a koje sam za vas i za sebe probrala iz različitih izvora s prve linije fronte.

Vi to za sebe uzmite na način koji vam najbolje odgovara. Situacija je ozbiljna i u ovom trenutku je nebitno da li ju je uzrokovala priroda ili je odgovor u teorijama zavjere. Ono što je najvažnije je da postoji odgovornost za brzinu širenja ove bolesti u svakom od nas.

Moji fantastični, stručni i požrtvovni kolege i prijatelji na odjelu zaraze su već na koljenima i umorni, a tek se očekuje priljev novih ozbiljnijih slučajeva.

Mi ostali liječnici smo dobili rješenje o mobilizaciji i očekujemo im se pridružiti u borbi protiv ove bolesti.

Širenje virusa je neizbježno, ali je izuzetno važno da se ono uspori s higijenskim mjerama i samoizolacijom kako bi zdravstveni sustav imao priliku pružiti adekvatnu skrb u borbi za život onima kojima će to biti potrebno. Ni ljudstvo ni sredstva nisu neograničeni.

Najugroženiji su bolesni i stariji, ali važno je da znate da u ovom trenutku najugroženiji pacijent koji leži u bolnici je mlađe srednje životne dobi i prethodno je bio zdrav.

Kako bi vi osobno izbjegli njegov scenarij važno je da znate slijedeće.

Prvih sedam dana bolest može imati blage simptome npr. tipičnu temperaturu do 38.5 i kašalj i u tom periodu je bitno da mirujete, hidrirate se i koristite ono što vam inače pomaže kod težih viroza ili gripe. Vitamin C, češnjak, med i od antipiretika paracetamol.

Važno je da zadržite poštovanje prema ovoj bolesti i ne pomislite kako bolest COVID-2019 zapravo nije ništa i da je smijete ignorirati, jer ako dođe do pogoršanja ono se dešava tipično 7. – 8. dan od početka bolesti i izuzetno je naglo.

Nastupa u 24 – 48 h i tada se javlja teško disanje (tahipneja) i uz to je teško pričati. Tahipneja je kratak i ubrzan dah. To je trenutak u kojem se potrebno javiti u bolnicu, inače ne.

Visoka temperatura može trajati i duže od 7 dana, ali ako je vaše opće stanje i disanje dobro ne trebate se javljati u bolnicu nego i dalje mirovati kod kuće, kako se sustav ne bi gušio nepotrebnim gužvama i zauzimanjem mjesta onima kojima je to mjesto stvarno potrebno i kako se u isto vrijeme zaraza ne bi širila dalje.

Samo hrabro, bez panike, ali s poštovanjem prema prirodi, sebi i drugima.

Sretno svima!

Naslovna fotografija: Ilustracija