U sjećanje na Hrvoja Jeličića i Danijela Mandića, heroje Domovinskog rata

U nedjelju, 5. siječnja 2020. godine u Turnju i Zemuniku Donjem obilježit će se tužna 28. obljetnica  pogibije dvojice najboljih prijatelja i heroja Domovinskog rata – Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru i Danijela Mandića iz Turnja. Mladi heroji Domovinskog rata sa svojih 20-ak godina poginuli su 4. i 5. siječnja 1992. godine u Zemuniku Donjem tijekom tzv. Sarajevskog primirja, desetak dana prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Molimo stanovnike Biograda na Moru da odaju zasluženu počast svome sugrađaninu Hrvoju Jeličiću, budući se do sada na ovome skupu, koji se iz godine u godinu na mjestu pogibije dostojanstveno okuplja, sinu Anke i Kažimira Jeličića osim članova obitelji, nije došao pokloniti nitko iz biogradskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka ili predstavnika Grada Biograda na Moru, nitko iz njegovog Biograda na Moru. Sada mi, naglašavamo – običan narod, imamo priliku to promijeniti, a ukoliko se ondje pojavi i netko od prozvanih – tim bolje.

Okupljanje svih nazočnih započet će u nedjelju, 5. siječnja 2020. godine u 14 sati kod Križa (spomenika Danijelu Mandiću) u Turnju. Nakon kratke molitve krenut će se vlastitim prijevoznim sredstvima u 14:15 sati prema Zemuniku Donjem, gdje su u zemuničkom zaseoku Smrdelji nalazi spomen obilježje dvojici hrvatskih vitezova. Ovdje ćemo im odati zasluženu počast, zapaliti svijeću, položiti cvijet i pokloniti se njihovoj žrtvi. Nakon toga ćemo se vratiti svojim toplim domovima srca ispunjena, jer smo ispunili svoju građansku dužnost.

Boreći se protiv zaborava ovom inicijativom zalažemo se za trajni mir, a posebno za to da se slične tragedije i izgubljeni mladi životi više nikada više ne ponove.

Naglasit ćemo, ove nedjelje 5. siječnja, da njihova žrtva ipak nije bila uzaludna, jer upravo zahvaljujući ljudima poput Hrvoja i Danijela mi, naša djeca i unuci, danas živimo u slobodnoj hrvatskoj državi.

Molimo da najavu ovog događaja podijelite s prijateljima u Biogradu na Moru i okolici i javite za ovu tužnu obljetnicu rodbini, susjedima i poznanicima.