VIDEO: Apel za most otok Pašman – kopno

Još u prošlom stoljeću, davne  1978. godine prof. Kruno Tonković napravio je idejno rješenje za most koji bi povezivao otok Pašman i kopno, ali zbog izmijenjenih propisa o potrebnoj visini mosta za prolaz većih brodova Radić, Šavor i Puž 2001. godine napravili su novo idejno rješenje, tj. razrađen projekt gradnje mosta. Predložena dionica na kojoj bi se gradio most je Turanj – uvala Brižine i duga je samo 2,2 kilometra.

No most je i danas otočanima nedosanjani san, a život na otoku Pašmanu najbolje opisuje jedna otočanka na društvenim mrežama:

„Turistima je sve idilično, no nama mještanima i nije. Primjer: paleta drva za grijanje, u Biogradu ćete je platiti 1 000 – 1 200 kuna, a na otoku 1 600. Dica koja idu u Zadar u školu ujutro iz Tkona odlaze u 5:50 sati da bi stigla na nastavu u 8 sati, a doma su tek u 17 sati. Ili u poslijepodnevnu smjenu odlaze u 11:45 sati, doma su navečer u 22 sata, da ne pričamo o svemu ostalome. Nek’ bilo što tribate dovući trajektom, sve dolazi duplo skuplje, a na otoku ne žive samo turisti 2 miseca godišnje, nego žitelji koji su tu 365 dana i zato navijamo za most!!!“

Tihomir Benčić, dobra duša Tkona, inače predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine otoka Pašmana, objavio danas na društvenim mrežama video u kojem su otočani uputili apel Vladi Republike Hrvatske da se potakne izgradnja mosta koji će napokon povezati otok Pašman s kopnom.