Dan državnosti – 25. lipnja, slavi se od 2001. godine do danas

Danas, 25. lipnja kao Dan državnosti Republike Hrvatske slavimo godišnjicu važnog povijesnog trenutka kada je, na današnji dan 1991. godine, Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i proglasio Republiku Hrvatsku samostalnom i suverenom državom.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a od 2001. godine slavi se 25. lipnja.

Poštujući činjenicu da se od 2001. godine do danas obilježava na ovaj nadnevak, poštovane čitateljice i poštovani čitatelji bloga Biograjski.com čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Sa zahvalnošću se naročito danas, ali i simboličnih 30. svibnja, 5. kolovoza i 8. listopada, osobito prisjećamo i odajemo počast našim poginulim hrvatskim braniteljima i izražavamo svoje poštovanje svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju sasvim legitimnog i pravednog cilja – uspostave hrvatske države, slobode i demokracije.

Istodobno kad građani Republike Hrvatske slave Dan državnosti, Međunarodna je pomorska organizacija 2010. godine proglasila 25. lipnja svjetskim Danom pomorca.

Poštujući gore navedenu činjenicu svima koji zarađuju težak kruh sa sedam kora od srca čestitamo i njihov dan te im želimo mirno more.