Pisanice sa šljokicama: Trik je u tome da jaja kuhaš u vinu

Načina ukrašavanja uskršnjih pisanica je uistinu mnogo. No tko više ima vremena za dugotrajne postupke ili strpljenja za one klasične koji su nam na neki načini i dosadili. I zato donosimo jedan nepotrošeni prijedlog o bojanju jaja u vinu, crnom ili bijelom. Od sastojaka za bojanje potrebno nam je samo hladno vino bilo koje boje i kvalitete.

Bojanje jaja u vinu odlična je ideja za sve one koji žele drukčije pisanice, bez da potroše puno vremena i napora. Jaja se stave u posudu za kuhanje te se doda vino po izboru i kuha dok vino ne zavrije. Zatim se ostavi još pet minuta da se sve to kuha.

Skuhana jaja ostave se da odstoje u zdjeli s vinom u kojoj su se kuhala još barem osam sati, a može i preko noći. U tom periodu na jajima će se pojaviti vinski kamen koji će ljuski dati svjetlucavi sjaj kao da je jaje  prekriveno šljokicama.

Pogledajte kako napraviti ove jednostavne, čudesne i svjetlucave pisanice.

Iduće jutro (ili nakon osam sati) jaja se ostave da se prirodno osuše i spremna su za slaganje u košaricu. Ne moraju se premazati masnoćom za sjaj, jer su sama po sebi svjetlucava, kao da su posuta šljokicama.

Za razliku od jaja, koja se kuhaju u bijelom vinu te im se mora dodati neka jestiva boja za jaja, jaja kuhana u crnom vinu imat će sama po sebi, bez ikakvih dodataka, lijepu, tamnu, ljubičastu boju.

Fotografija: Radojka Orlović