Plenković boravio u Zadarskoj županiji i u širokom luku zaobišao naš Biograd na Moru nasuprot Tkonu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u četvrtak, 7.ožujka 2019. godine u posjetu Zadarskoj županiji, u sklopu kojeg je s delegacijom posjetio gradove Zadar i Benkovac, zaputio se prema otocima Ugljan i Pašman, na Pašmanu posjetio Tkon, pa krenuo natrag preko Zadra, potom posjetio Nin. Uz predsjednika Vlade su u posjetu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura i dr.. A ono što je ovdje posebno uočljivo jest da su svi oni skupa prilikom ovog posjeta u širokom luku zaobišli naš Biograd na Moru nasuprot Tkonu.

“Drago mi je da smo danas u županiji koja je u hrvatskom vrhu po svom gospodarstvu, pomorstvu, prometu, marikulturi, proizvodnji bijele ribe i tune. Na početku smo potpisali sporazum vrijedan 12 milijuna kuna u Benkovcu, gradu koji je bio razrušen u agresiji u devedesetim godinama. U Poslovnoj zoni Šopot smo vidjeli kako se u jednom postrojenju nešto što bi možda završilo kao otpad koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, dovoljne za cijeli grad Benkovac. U Zračnoj luci Zadar pokazali smo sinergiju više ministarstva, odnosno države u cilju povećanja broja putnika, a ovdje u Gaženici jedan vrlo dinamičan pristup u gradnji modernog terminala, po svim suvremenim, schengenskim standardima. Vlada se otvorila i razumije prioritete svake regije, visoko smo motivirani da smanjujemo nejednakosti i jačamo regionalni razvoj. Ti rezultati se već vide, bez obzira koja je opcija na vlasti na lokalnoj razini”, rekao je u Zadru premijer Andrej Plenković .

Predsjednik Vlade posjetio je Zračnu luku Zadar, svečano je potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar, a uslijedio je obilazak nove zgrade putničkog terminala u luci Gaženica. Ministar Butković rekao je da je važnost ove zračne luke jako velika te da se radi o strateškom projektu. Zračna luka ove godine slavi i 50 godina postojanja. Sporazumom su se s MORH-om, koji ima pistu u zračnoj luci, dogovorili da će zajednički pripremiti ovaj projekt i riješiti imovinsko-pravne odnose.

Plenković je u Tkonu rekao da se Vladina politika regionalnog razvoja temelji na četiri stupa. Prvi je otvorenost, dijalog i partnerstvo bez presedana dosad u radu bilo koje Vlade u odnosu sa županijama. „ O tome svjedoče i župani koji su članovi naše Vlade, o tome mogu svjedočiti i svi župani nakon izbora 2017., gradonačelnici, načelnici općina. Oni tu razliku vide, cijene i razumiju da pristupamo jednakim angažmanom svim dijelovima Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija negdje na vlasti.“ – rekao je Plenković. Drugi stup je funkcionalna decentralizacija – da sve što se može odlučivati najbliže građanima trebaju donositi jedinice lokalne i područne samouprave.

Itd.

Ovim prilogom izražavam iskrenu zabrinutost za status našeg Biograda na Moru u Zadarskoj županiji. Dodatnu zebnju pojačava činjenica što predstavnika gradske vlasti nigdje po fotografijama ne vidim danas kad drugi sa spomenutom delegacijom potpisuju milijunski vrijedne sporazume.

Izvor: Zadarska Županija

Fotografija: Zadarska županija