Biograjka Tina Šimurina režirala dokumentarni film „Putnici”, protekli tjedan u Zagrebu održana i premijera filma

Njeno ime je Tina Šimurina, rođena je 29. prosinca 1969. godine u Zadru. Iz rodnog Biograda na Moru odlazi u Zagreb, a tamo ju je preko malih ekrana upoznala cijela Hrvatska. Ove godine režirala je i svoj prvi dokumentarni film „Putnici“.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Raditi u medijima počela je u rodnom Biogradu na Moru, gdje je na lokalnoj radijskoj postaji, Radio BnM-u, radila i kao novinarka i kao voditeljica programa.

Nekoliko godina kasnije, televizijsku je karijeru otpočela u Informativnom programu produkcijske kuće Mreža, a nastavila u političkom magazinu „5 do 12“ uz Tenu Perišin i Igora Mirkovića.

Na HRT-u je od 2000. godine radila kao reporterka u emisijama informativnog programa HTV-a („007 tjedni pregled“, „Euromagazin“, „Paralele“, „Eurograđani“), koprodukcijskog projekta europskih javnih televizija. Teme njenih dokumentarnih reportaža širokog su spektra, od političkih do intimnih ispovijesti, različitih društvenih fenomena, putopisa itd. Primjerice, uređivala je i vodila magazin „Paravan“, za koji je radila i istraživačke reportaže. Između ostalog na HTV-u je vodila emisiju „Puni krug” te „Vijesti“, niz godina bila je urednica, a zatim i voditeljica središnjeg „Dnevnika HTV-a“.

S D. Nikolićem je 2006. godine dobila nagradu Robert Schuman za novinarski rad o Europskoj uniji. (Izvor: HRT-ov leksikon radija i televizije)

No nas sada zanima premijera dokumentarnog filma koji je upravo ona režirala, a održavala se protekli tjedan u prepunoj dvorani Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U nastavku nekoliko rečenica o samoj premijeri i filmu u koji možete malo zaviriti OVDJE.

O filmu ‘Putnici’ redateljice Tine Šimurine

Premijera dokumentarnog filma ‘Putnici’ redateljice Tine Šimurine održala se protekli tjedan, da budemo precizniji, u utorak, 20. studenog, s početkom u 18 sati, u prepunoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Radnja filma „Putnici“ ukratko: Umjetnici Margareta Vidmar i Dražen Pavalić aka Esox Lucius Ido 80-ih su godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Njihova ljubav je bila iznimno snažna no obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava a njihovi životni putevi se razdvajaju. Dvadesetpet godina poslije ponovo se susreću a njihova ljubav se nastavlja. Povratkom u Margaretin život Dražen se priključuje radu na njenom umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, kafićima, selima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, „žive“, putuju, mijenjaju se..

Trajanje filma: 45 minuta
Redateljica: Tina Šimurina
Snimatelji: Mario Marko Krce i Josip Ivančić
Snimatelji tona: Daniel Golem i Ivan Šmintić
Montažerka: Anita Jovanov
Dizajn plakata: Silvija Jonjić
Producentica: Ana Radečić
Produkcija: Manevar d.o.o.
Godina produkcije: 2018
Film sufinancirali: Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb

Tina Šimurina, Foto: HRT

(Izvor: https://hr-hr.facebook.com/MSUzagreb/)