Adio ljeto, stiže jesen

Kalendarski i prognozom stiže nam jesen u nedjelju, 23. rujna, rano ujutro u 3:54 sati. Nakon kontinentalnih promjena vremena, one se za prvi dan jeseni očekuju i na Jadranu, doduše ne onoliko drastična kakvu je najavio Vakula. Bit će nam samo malo niže temperature i nešto malo burice i to je to. Ništa to nije u usporedbi s prvim danom proljeća, koji sam bila zabilježila OVDJE, da se ne zaboravi, kada nam je padalo nešto snijega, a jaka bura čupala borove.

Djelomice sunčano, započinje prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za prvi dan jeseni te se nastavlja: Ujutro na istoku još može pasti malo kiše, a poslijepodne na sjevernom Jadranu. Na kopnu vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu umjerena bura, na sjevernom dijelu s jakim udarima, od sredine dana u okretanju na jugozapadnjak i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu od 18 do 21, a najviša dnevna od 20 do 25 na kopnu te između 25 i 29 °C na Jadranu.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je i upozorenje za nautičare:

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimice neverini. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, mjestimični udari bure 35-45 čv., u Velebitskom kanalu do 55 čv., oslabjet će ujutro.

U prvom danu jeseni sjeverni i dio srednjeg Jadrana očekuje bura u pojačanju na 12-22 čv., u Velebitskom kanalu do 28 čv. koja će tijekom jutra oslabjeti.

Drugdje jugo i jugozapadni vjetar 6-12 čv. More 2-3, navečer na sjevernom Jadranu prolazno 3-4. Vidljivost 10-20 km, zbog sumaglice ponegdje smanjena na oko 4 km. Malo do umjereno, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana promjenljivo oblačno, mjestimice kiša ili pljusak s grmljavinom.

Pogled s trajekta prema Biogradu