U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena izložba fotografija Vinka Pešića „Biogradske procesije“

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, uoči Biogradske noći, u petak 3. kolovoza s početkom u 21 sat u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je izložba fotografija „Biogradske procesije“. Autor fotografija Vinko Pešić izložio je ovom prigodom četrdeset-ak fotografija biogradskih procesija nastalih u posljednjih  pet godina. Izložba se može pogledati do konca mjeseca rujna.

Vinko Pešić rođen je 1962. godine u Biogradu na Moru, liječnik je obiteljske medicine u Pakoštanima. Njegova ljubav prema fotografiji potječe još od srednjoškolskih dana, a intenzivnije se njome bavi zadnjih nekoliko godina pojavom digitalne fotografije. Najčešći motivi su mu priroda i njezine ljepote, grad Biograd na Moru i događanja u njemu.

Do sada je imao jedanaest samostalnih i više skupnih izložbi, ilustracije naslovnica za dvije knjige, svoje fotografije objavljuje i na internetskim portalima i društvenim mrežama. Ovo je njegova dvanaesta samostalna izložba.

Njegove radove pogledajte na web stranici www.vinko-pesic.com i na internetskom portalu za fotografiju www.fotozine.org (http://vipe.fotozine.org).

„Procesije kao vjerski obredi i vjerske povorke stoljećima su ukorijenjene u našim mjestima. Dio su tradicije, izraz su vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika našeg područja. Iako procesije imaju svoja osnovna pravila, u svakom našem mjestu procesije imaju dodatnu specifičnost, bilo da su vezana uz neka povijesna zbivanja ili karakteristikama puta gdje se procesija odvija, te folklornim i drugim tradicijskim običajima. Biogradske procesije se odlikuju masovnošću i pobožnošću, u njima redovito sudjeluje cijeli puk Biogradske župe. Kroz izloženih trideset fotografija nastojao sam dokumentarno prikazati procesije ne samo kao folklorni izričaj, dio baštine i tradicije biogradskog puka, već i pokazati trenutke kada svi, bez obzira na profesiju, životnu opredijeljenost, standard i poziciju u društvu zajedno hodaju s vjerom u Boga. Fotografije su nastale zadnjih pet godina i na njima su prikazi s procesije na Cvjetnicu, Veliki Petak, Tijelovo, Sv. Antu i Sv. Roka.“, opisuje Vinko Pešić svoje zanimanje za biogradske procesije.

Koliko je njegova fotografija omiljena u Biogradu na Moru svjedoči i nevjerojatan odaziv na otvorenje njegove  nove izložbe o biogradskim procesijama.

Skupu od stotinjak nazočnih, nakon uvodne riječi ravnatelja muzeja Draženka Samardžića, obratio se i msgr. Ivan Mustać, župnik biogradske župe Sv. Stošije, izrazivši pritom želju da fotografije u skoroj budućnosti budu dio fotomonografije o procesijama i svjedočanstvo vremena u kojem živimo.

Msgr. Ivan Mustać obratio se nazočnima prilikom otvorenja izložbe

Voditelj Gradske galerije u Biogradu, Tonći Jeličić istaknuo je da smo svjedoci slavlja zbog sportskih uspjeha,  ali i tuge zbog odlaska legendarnog Olivera, te da su ti osjećaji prožimali cijeli grad. Upravo intezivno proživljavanje tih osjećaja, radosti i tuge, vidi se i na izložbenim fotografijama, smatra Jeličić.

Svečanom ugođaju trenutka pridonio je saksofonist Tomislav Milačić svojim prigodnim glazbenim izvedbama u vrijeme razgledavanja novootvorene izložbe fotografija Vinka Pešića.

Fotograf Vinko Pešić naglasio je da su izložene fotografije njegov odabir od više od dvije tisuće fotografija snimljenih tijekom procesija u Biogradu na Moru, a svoje je izlaganje završio zahvalama nazočnima na odazivu prilikom svečanosti otvorenja svoje dvanaeste po redu izložbe, naročito msgr. Ivanu Mustaću te neizostavnim sponzorima izložbe, a to su Ilirija d.d, Zavičajni muzej u Biogradu, Gradska galerija Biograd, Frita j.d.d, Fotozine.org.

Vinko Pešić, autor fotografija

Foto: Facebook – Vinko Pešić Photography