In memoriam: sestra M. Violeta (Ana) Jukić (1951.-2018.) – U Biogradu je jedno vrijeme djelovala kao vjeroučiteljica i orguljašica i ostavila neizbrisiv trag u sjećanju župljana

U Splitu je 6. srpnja 2018. u 68. godini života i 49. redovništva preminula sestra M. Violeta (Ana) Jukić. Pokopana je 7. srpnja na Lovrincu. Od 1984. do 1990. godine bila je vjeroučiteljica i orguljašica u Biogradu na Moru, gdje je ostavila neizbrisiv trag u sjećanju mnogih župljana.

U ranim jutarnjim satima, 6. srpnja 2018. godine, u 68. godini života i 49. redovništva ugasio se ovozemni život s. M. Violete. Jukić Ana, redovničkim imenom s. M. Violeta, rođena je u Viru, Posušje, BIH, 22. travnja 1951. godine od oca Joze i majke Zorke, rođene Budimir. Kršćanska obitelj u kojoj se Ana rodila i rasla s još dva brata i sestrom bila joj je tijekom cijelog života posebna dragocjenost i svojevrsna luka u koju se rado vraćala. U svom životopisu uz svoju obitelj opisuje i zauzeti rad svećenika na župi. Okupljali su mladež i učili ih pjevati, a ona je posebno kroz pjevanje osjećala kako je Bog zove da ga slijedi u redovničkom pozivu.

Ana dolazi u samostan u Splitu u srpnju 1968. godine. Započinje novicijat 22. kolovoza 1969. godine također u Splitu gdje iduće godine polaže prve svete zavjete. 1975. godine u Splitu, s još 9 sestara, u crkvi Gospe od Zdravlja polaže doživotne zavjete. Odmah po dolasku u samostan odlazi u Herceg Novi, gdje stječe osnovno glazbeno obrazovanje. Nakon zavjetovanja pohađa vjersku gimnaziju u Splitu, te 1972. godine upisuje Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu i diplomira 1977. godine. Tako glazba postaje poseban izraz njena života.

Po završetku studija odlazi u Dubrovnik u katedralu za orguljašicu. Iz Dubrovnika 1984. godine ide u Biograd na Moru, gdje djeluje kao katehistica i orguljašica do 1990. godine. Raspjevanost, vedrina, lepršavost… bile su značajke njena djelovanja – osobito u radu s djecom.

Poslušnost je vraća u Split 1990. godine za učiteljicu sestara juniorki. Ujedno je i katehistica i sviračica na župi Visoka. Nova hrvatska država donosi niz promjena. Uvođenje vjeronauka u škole stavlja nove zahtjeve i pred brojne redovnice koje su godinama poučavale vjeronauk na župama. Tako i s. M. Violeta pohađa Katehetski institut u Splitu i diplomira 1997. godine. Nastavlja iduće godine svoje djelovanje na Boninovu u Dubrovniku, a 2004. godine u Jelsi na Hvaru. Na Boninovu i u Jelsi vrši i službu voditeljice zajednice.

Zatvaranjem filijale u Jelsi, s. M. Violeta je 2015. godine premještena u Zadar na Voštarnicu – u župu Srca Isusova. Nakon godine dana, oko svetkovine Srca Isusova zamjećuje i prve znakove bolesti. Otežano govori, počinju bolnički pregledi, ispitivanja, testiranja… i svakim novim saznanjem sve je jasnije da križ biva teži, da prikovanost ide sasvim do kraja…Preminula je u Splitu 6. srpnja 2018. u 68. godini života i 49. redovništva. Pokopana je 7. srpnja na Lovrincu. Sprovodne obrede predvodio je fra Petar Lubina. Sveta misa zadušnica, koju je predvodio don Stanko Jerčić, župnik u Jelsi, služena je u kapeli samostana svetog Vinka poslije sprovoda, a svojim pjevanjem uveličao ju je zbor svete Cecilije iz Jelse.

Počivala u miru Božjem!

Sestra M. Violeta (Ana) Jukić (1951.-2018.) – U Biogradu je jedno vrijeme djelovala kao vjeroučiteljica i orguljašica i ostavila neizbrisiv trag u sjećanju župljana

Izvor: Sestre milosrdnice – Provincija Navještenja Gospodinova Split