Proljetni koncert gitarista i sat pripremnog razreda Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Biograd na Moru

Sjećate li se kad smo vam pisali o pripremnom razredu Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Biograd na Moru? Prošlo je od toga gotovo godinu dana, zar već?! Danas smo te iste učenike odnosno neke od njih gledali na Proljetnom koncertu gitarista, vidjet ćete ga na kraju ovog teksta. Zapravo smo zavirili u novi pripremni razred škole, gdje smo zatekli nove učenike, no krenimo redom.

Ljubaznošću i susretljivošću profesora Jordanka Miloša, bivšeg ravnatelja Osnovne škole Biograd na Moru i jednog od najzaslužnijih za početak rada Osnovne glazbene škole u Biogradu na Moru, ponovno smo posjetili jedan pripremni razred, gdje se učenici marljivo, cijelu školsku godinu, pripremaju za upis u prvi razred Osnovne glazbene škole. Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi Biograd na Moru započeo je s radom 1995. godine i kroz školu je do sada prošlo oko 600 – 650 učenika a uspješno ih je završilo i glazbeno se obrazovalo oko 500 ili više.

Djeca su u pripremnom razredu koji se prema obrazovnom programu škole priprema za osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje, već prešli prvi korak. Izabrani su nakon položenog prijamnog ispita glazbene darovitosti, gdje su prošli ispit sluha, glazbenog pamćenja i ritma. Ima ih koji su trenutno u drugom, trećem, četvrtom razredu redovne osnovne škole i svi oni odreda paralelno s osnovnom školom žele se i glazbeno obrazovati. Prof. Miloš ističe kriterij uspjeha kojim će se uskoro vršiti i odabir glazbenih instrumenata koji će ovi učenici uskoro naučiti svirati.

U skladu s onime što ovim učenicima uskoro slijedi i njihovom budućem odabiru glazbenih instrumenata, zatekli smo ondje u učionici toga kišnog poslijepodneva Luciju Butinu, mag.mus. sa svojim učenicima flautisticama. Magistra je realno uspješna u ovoj školi i sa svojim je učenicima do sada niz nagrada već osvajala.

Pritom izdvajamo Međunarodno natjecanje  „Flauta Aurea“ koja je bila u Dugom Selu, događa se svake godine  i mladi perspektivni flautisti imaju priliku odvažiti se u natjecanju po zadanoj kategoriji. Uz to imaju priliku slušati seminare, koncerte zanimljivih flautista svjetskih glasa kao Peter Lukas Graf, Gaby Pas-Van Riet, Bartholda Kujikena, Nathalie Rozat i Silvia Careddu. Na Natjecanju je učenica drugog razreda Lota Pelicarić u mentorstvo Lucije Butine mag.mus. u prvoj pretkategoriji “Leptirići” osvojila prvu nagradu u svojoj kategoriji uz klavirsku pratnju Antonije Šoša Ledenko mag. mus.  – kako stoji na mrežnim stranicama škole. Lota Pelicarić na isti način proslavila se i u Novom Marofu, a njen nastup uspjeli smo zabilježiti u sljedećem videu:

Profesorica Butina pozdravila je učenike pripremnog razreda, predstavila temu glazbenog instrumenta flauta i sa svojim učenicima drugog i trećeg razreda krenula od zvuka, da učenici pripremnog razreda čuju kako zvuče četiri flaute.

„Poslušajte njih četiri, one ne sviraju istu stvar već imaju četiri različite melodije i čut ćete zvuk, puno tih tonova, visokih, niskih, svakakvih, flautu prvu, drugu, treću, četvrtu. Sve su one vođe, sve su jednako glavne, nije prva najglavnija nego su sve jednake, jer one zajedno proizvode taj prekrasan zvuk.“, najavila ih je profesorica Butina, a nakon odsvirane skladbe uslijedila su pitanja učenika.

„Ja sam skoro pa već čula za tu glazbu, poznata mi je.“, otkrila je jedna učenica. Drugu je zanimalo „zašto u jednom trenu kao da čučnu“, na što su flautistice sa smijehom odgovarale da sve je to dio koreografije, da nastup ne bude dosadan, već da bude cool. Uslijedilo je novo pitanje „zašto se negdje u nekom trenutku čulo šššsstrrr…“ koje je postavio jedan učenik, a da je sve to dio moderne tehnike sviranja, kada nije čisti ton, već su ga malo promijenili, modernizirali. Učenicima se svidio taj zvuk flaute koji su slušali i sve im je to zabavno bilo, a  starije učenice naglasile su da im je lakše nastupati kada su grupa, nego pojedinačno. Saznali su i da je cijeli notni zapis za sve četiri flaute stao na dva lista, partituru, gdje je poredak flauta zapisan po glasovima i u redovima.

U nastavku je profesorica Butina objašnjavala povijest flaute koja je jedan od najstarijih instrumenata, dok su pitanja učenika i dalje pljuštala, miješali su se različiti dojmovi.

„Krenulo je sve iz drveta, danas se svira u metalnoj verziji. Sastoji se od tri dijela, imamo glavu, tijelo i jednu nogu, svirači su joj ruke. Glava ima svoj usnik, rupicu, krunu, svaka flauta je ručno rađena i svaka je posebna baš kao što ste svaki od vas posebni i imate prekrasno ime, tako i flauta ima različite te krune.“, slikovito je objašnjavala učenicima magistra Butina i opisala tehniku sviranja, pa smo i mi naučili nešto novo, od najnižih tonova koje proizvodi ovaj instrument, do onih najviših. Da se flauta svira stojećki, a ne sjedeći, također smo ovdje čuli.

„Flauta je vrlo perspektivan instrument, treba u našoj glazbi u Biogradu na Moru, Gradskoj glazbi i ovdje u školi. To nije instrument koji će trebati vući, nije 50 kilograma u tom instrumentu, sklopite ga pod ruku i nosite ga. Razmišljajte, vjerujem i znam da će biti flautistica i flautista u školi.“, praktično je razmišljao profesor Miloš i zahvalio magistri Butini na kvalitetnoj demonstraciji i njenim učenicama, a magistra Butina dodala: „Probajte, razmislite i veselim se da ću nekoga od vas vidjeti dogodine.“

Učenici dolaze iz Biograda, ali i iz Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Turnja, s otoka, iz Tkona…i svi koji žele odabrati flautu, moraju već sada razmisliti o tome, jer brzo će lipanj, mjesec u kojem se odlučuju za instrument koji će tijekom školovanja svladavati. Osim violine, koje će biti dogodine, svi su ravnopravno zastupljeni.

Budući da su mnogi od njih prema rezultatima naše ankete zainteresirani i za gitaru, u nastavku su učenici imali prigodu nazočiti Proljetnom koncertu gitarista u predvorju škole. Neki od njih bili su na koncertima svoje braće ili sestara, pa su tako odlučili koji bi instrument svirali, ili bi im roditelji sugerirali, otkrivali su. Proljetni koncert gitarista možete vidjeti na našem YouTube kanalu ovdje:

U predvorju Osnovne škole Biograd na Moru 27. ožujka 2024. godine s početkom u 18 sati održan je, dakle, Proljetni koncert gitarista, gdje su sa sljedećim programom nastupili učenici redom kako piše u nastavku: Nika Čančar (4. r.) brač – V. V. Škrovaga: Etida – Moderato, Ž. Hirschler: Na orijentalni način, R. Schumann: Veseli seljak; Leonarda Vasiljevski (1. r.) – J. A. Muro: Court dance, J. A. Muro: Morning; Helena Kazija i Mihaela Radović (3. r.) – C. Hartog: Fairy dance; Lucija Ivanović (2. r.) – I. Padovec: Valcer, Y. Rivoal: Romanza; Roko Bobić (2. r.) – A. Politi: Carnavalito de cantuta; Mia MIlat (1. r.) – J. A. Muro: An old folk dance, J. A. Muro: Picking flowers; Helena Kazija (3. r.) – P. Nuttal: Groovy feeling, C. Machado: Ponteio I; Luca Rogić (2. r.) – C. Machado: Toada I; Mihaela Radović (3. r.) – S. Goss: Down, M. Linnemann: Country dance; Luca Rogić i Roko Bobić (2. r.) – C. Hartog: Gopak; Katarina Barčić (4. r.) – T. Tisserand: Le chat dans le nuit; Gita Birkić (4. r.) – J. G. Velasco: Valcer; Katarina Barčić i Ester Lukačić – C. Machado: Baiaozinho; Ester Lukačić (5. r.) – B. Calatuyud: Bulerais; kvartet gitara (Lucija, Luca, Mihaela i Roko) – J. A. Muro: Dance; trio EKG i prof. Ema – D. A. Robles: El condor pasa. Točke 1. i 2. pripremio Valentin Štante, prof; Točke 3. – 17. pripremila Ema Stein, prof. Uz klavir: Antonija Šoša Ledenko, prof.

Čestitamo učenicima i njihovim profesorima na izvrsno odrađenim nastupima.