VIDEO: OŠ Biograd na Moru – Odjel glazbene škole: Koncert „Županiji u čast“, u pripremnom razredu započeli svoje glazbeno obrazovanje, škola uspostavila međunarodnu suradnju

Ljubaznošću i susretljivošću profesora Jordanka Miloša, bivšeg ravnatelja Osnovne škole Biograd na Moru i jednog od najzaslužnijih za početak rada Odjela glazbene škole u našemu gradu, također i voditeljice škole, profesorice Ivane Barišić, nedavno smo posjetili pripremni razred ove škole. Odjel glazbene škole pri biogradskoj osnovnoj školi započeo je s radom 1995. godine i kroz školu je prošlo između 550- 600 učenika od kojih ju je uspješno završilo i glazbeno se obrazovalo oko 470 učenika, doznajemo od profesora Miloša.

Djeca su u prvom razredu koji se prema obrazovnom programu škole priprema za osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje, već morali prijeći prvi korak. Izabrani su nakon položenog prijamnog ispita glazbene darovitosti, gdje su prošli ispit sluha, glazbenog pamćenja i ritma. Ima ih koji su trenutno u drugom, trećem, četvrtom razredu redovne osnovne škole i svi oni odreda paralelno s osnovnom školom žele se i glazbeno obrazovati. Prof. Miloš ističe kriterij uspjeha kojim će se uskoro vršiti i odabir glazbenih instrumenata koji će ovi učenici uskoro naučiti svirati.

I vrlo su komunikativni, već u toj dobi vrlo dobro su pripremljeni na razgovor za medije. Dolaze iz Biograda, ali i iz Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Turnja, s otoka, iz Tkona…I prof. Miloš ih hvali kao generaciju koja je iznimno talentirana. I nama je bila čast razgovarati s njima i jednoga dana će nam biti zadovoljstvo što smo tijekom njihove glazbene karijere bili prvi kojima su dali svoj prvi mali interview. Zapamtite što smo vam rekli. Postavili smo učenicima nekoliko pitanja, primjerice, kako su došli na ideju upisati se u glazbenu školu, što ih više interesira, sviranje ili pjevanje itd. Najhrabriji je Vice, prvi se javlja za riječ.

„Meni je mama rekla da se upišem, zato što je i ona svirala kod profesora glazbe kad je bila mala i rekla mi je da će biti super i da ćemo ovdje svašta raditi i da ćemo čak i naučiti svirati, možda biti na nekim koncertima.“, opisuje Vice svoj početak u svijetu glazbe, a za instrument se još nije odlučio.

„Ili gitaru, ili flautu, nešto od to dvoje ću.“, Vice kaže da bi izabrao, a pohvalio se da je naučio i prve note:

„Naučili smo osminsku, pa četvrtinsku notu i notu s točkom i još puno tih nota smo učili.“

Nakon Vice htjela je govoriti Tatjana:

„Ja se zovem Tatjana i ja sam se ovdje htjela upisati najviše iz razloga što sam od svoje treće godine imala onaj dječji klavirčić, onda sam dobila sintisajzer za veću djecu i baš sam poželjela svirati klavir, pa sam zato ovdje došla da naučim note i jako volim pjevati.“

Na spomen pjevanja, Vice se uključio u razgovor i spomenuo je da on redovno pjeva na misi. Jedan od njih, nije se predstavio, ispričao nam je kako je u KUD-u Sv. Filip i Jakov, gdje je već nastupao sa zborom. Neki učenici već su, dakle, stekli prva iskustva nastupanja.

Zanimalo nas je putovanje učenika s otoka, je li im teško doći do Biograda, kako putuju, a sve nam je potanko objasnio Lovre iz Tkona.

„Mi dvojica idemo sami ili nas netko donese. Zadnji put sam došao s rođakom, to mi je prvi rod, iz Tkona. Neki put mi se ne da ići, neki put da, ali volim.“, kaže Lovre, koji je u prednosti, jer će svi njegovi prijatelji u petom razredu nastaviti školovanje u Biogradu. Kako je odlučio upisati glazbenu školu, objasnio nam je:

„Meni je tata rekao da idem u glazbenu školu, kao, svirat ću neki instrument, na primjer, reka je da ću svirati klarinet, tamburu ili trubu. Ili nešto drugo, još ne znam, gitaru, tamburicu. A ja volim jako puno pjevati. Slušao sam neke klape, bio sam i na fešti uz te pjesme. Baš mi je zabavno učiti te note, nekako su mi zanimljive.“

Iz Tkona smo, u ovom razredu s jedne klupe otputovali do druge, u Pakoštane, gdje nas je dočekala Cvita. Evo što nam je rekla:

„Ja sam Cvita i dolazim iz Pakoštana. Za glazbenu sam se školu odlučila zato što sam volila pivati. Moj tata ima vinariju u Pakoštanima i tamo je did jednog dana donio piano ili što je već ono i tamo ja sam se igrala i postalo mi je zanimljivo. I mama mi je jedan dan pokazala, kad je išla na informacije u školi, bio je ondje plakat za glazbenu školu i pokazala mi ga je. Ja sam nju prije toga još nagovarala da idem u glazbenu školu i onda mi je popustila.“

Nakon razgovora s učenicima mnogi od njih žele se fotografirati za klavirom. Od njihovih fotografija složili smo kolaž fotografija za naslovnicu:

Koncert pod maskama“, bio je posljednji koncert koji smo popratili na našim mrežnim stranicama, ali od tada je ova škola imala niz drugih aktivnosti. Primjerice, povodom obilježavanja 30 godina postojanja Zadarske županije učenici i profesori u atriju škole održali su sjajan koncert „Županiji u čast“ čiji dio možete vidjeti na našem YouTube kanalu:

Osim tog koncerta koji je održan 28. travnja, isti taj vikend u sklopu Slovenskog vikenda ugostili su u svojoj školi goste iz Slovenije. O svemu nam je ukratko ispričala Ivana Barišić, voditeljica Odjela Glazbene škole u Biogradu na Moru, koju smo zatekli u školi:

„Ravnatelj i djelatnici Glazbene škole Radlje ob Dravi, grada na sjeveroistočnoj Sloveniji uz granicu s Austrijom, zajedno s njihovim načelnikom , bili su nam u posjeti . Koncert „Županiji na dar“ bio je namjenjen i njima, kako bismo predstavili naš rad i naše učenike. U sklopu posjeta sam im održala predavanje na temu „Sustav glazbenog školovanja u Hrvatskoj“, nakon čega smo imali zajedničko druženje te razmijenili iskustva u radu i dogovorili daljnju suradnju naših dviju škola, također i odlazak učenika i profesora naše škole k njima u goste, u Sloveniju.“

Eto, možemo na kraju zaključiti da je ova škola ostvarila i uspješnu međunarodnu suradnju čiji će benefit osjetiti svi ovi vrijedni učenici koji su odlučili svoje slobodno vrijeme iskoristiti u plemenite svrhe i posvetiti ga svome glazbenom obrazovanju. Pratit ćemo njihov napredak.