Hrabra ratnica: Bila je nezaustavljiva, ali Škabrnjane nije mogla spasiti

U tužnim danima obilježavanja masakra u Škabrnji, osim imena nesretnih žrtava, spominje se ime Danke Dražine iz Škabrnje, jedne od brojnih žena koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U osvit rata pred ljeto 1991. godine bila je studentica druge godine francuskog jezika i sociologije.

“Moji su roditelji s mlađom djecom, mojom sestrom i bratom, godinama bili na radu u Njemačkoj. Tata je inače iz Škabrnje, u kojoj sam odrastala, a našu je kuću ustupio za zapovjedništvo. Došla sam se prijaviti kod Marka. Kuhala sam kave, prala suđe, a on je rekao da me neće primiti, da nisam prošla obuku. Otišla sam u Crvenu Luku, prošla obuku, dobila papir, vratila se i priključila bataljunu. I nisam pogriješila. Ustreba li, opet bih sve isto učinila.“, ispričala je za medije Danka Dražina.

Kao mlada studentica zanemarila je svoju vlastitu sigurnost i priključila se hrvatskoj vojsci, isprva kao medicinska ispomoć, a potom i kao pravi vojnik. Pamtit će se još dugo poslije rata po ulozi u kojoj je HOS-ovce uvela u Škabrnju nakon operacije Maslenica.

Zapovjednik IX. bojne HOS-a, Marko Skejo prisjeća je se idućim rečenicama:

“Nisam mogao vjerovati kad smo stigli u Prkos. Kažu: “Ona će vas voditi u Škabrnju.” Vani skoro pola noći, ružno vrijeme, a ispred nas mlada žena, skoro dijete, gazi kao marinac i vodi nas u vučju jazbinu. Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjerujte da se u Škabrnju nisu usudili prići mnoge “muškarčine”. Posebna je to žena, sama njena pojava dala nam je motiv koliko god bio jezovit ulazak u takvo mjesto.”

Unatoč svemu, Škabrnji nije bilo spasa…Rezultat krvavog, četničkog pira od 18. studenog 1991. godine bila su ubijena 24 branitelja iz Škabrnje i 54 civila u samo jednome danu.

Danka Dražina danas je aktivna u promicanju istine o zločinima u Škabrnji i općenito Domovinskom ratu. Jednom je na skupu za nastavnike povijesti Danka Dražina govorila:

„Mi smo preuzeli odgovornost 1991. Preuzeti odgovornost najteža je zadaća u životu čovjeka. Danas je odgovornost na promicanju istine o ratu na vama…Sloboda je odgovornost. A ta odgovornost stečena je krvlju i ne smije se pretvoriti u neodgovornu anarhiju.“

Po mnogima je upravo ona najhrabrija žena ratnica iz Domovinskog rata.

Hrabra ratnica Danka Dražina

Izvori: Vladimir Brnardić i Tomislav Šulj: “Operacija Maslenica – sjećanja sudionika”
“Danka Dražina – ratnica u Hrvatskoj vojsci”, Vojna povijest 5/2013, Magazin za vojnu povijest; Borna Marinić u Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat