VIDEO: Obilježena godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u blizini Pakoštana, Draga i Radašinovca

U petak, 3. ožujka 2023. godine, obilježena je godišnjica pogibije hrvatskih branitelja koji su u vrijeme Domovinskog rata poginuli u “Lukinoj dragi” između Pakoštana i Draga kao i godišnjica pogibije hrvatskih branitelja koji su poginuli u predjelu “Pupavci” na izlazu iz mjesta Radašinovci u pravcu Vrane.

Prema prethodnoj najavi Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-e 1990-1991 sa sjedištem u Biogradu na Moru, koja je ujedno inicirala i organizirala ovaj događaj, u 10 sati upaljene su svijeće i položeni vijenci kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 112. brigade HV-a Tihomiru Mitroviću, Željku Birkiću, Nevenu Birkiću i Damiru Vestiću. Spomen obilježje nalazi se na starom dijelu Jadranske magistrale između Pakoštana i Draga, na mjestu njihove pogibije. Kobnog dana, 3. ožujka 1993. godine, po povratku s PP-a s kojeg se nije djelovalo, nastradala je cijela posluga VBR-a 128 mm „OGANJ“, kada su se aktivirale rakete na lanseru dok je vozilo bilo u hodnji.

U 11 sati otkriven je spomenik, položeni vijenci i upaljene svijeće hrvatskim braniteljima koji su poginuli dana 26.12.1991. godine u predjelu “Pupavci” na izlazu iz mjesta Radašinovci u pravcu Vrane. Kobnoga dana iz zasjede su agresori ubili Tomislava Kovačevića i Ivicu Rogića, dok su 3. ožujka 1993. godine, također iz zasjede, ubili Zorka Zelića. Članovi obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Zadra, Biograda na Moru, Pakoštana, Vodica, Vukšića, Stankovaca, Benkovca i dr. pripadnici MUP-a RH, i Vojne policije, predstavnici vlasti i dr. ovom prigodom odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima Tihomiru Mitroviću, Željku Birkiću, Nevenu Birkiću, Damiru Vestiću, Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću. Za poginule je svećenik izmolio molitvu odrješenja.