Sanja Doležal u Biogradu na Moru: „Ne bih propustila izložbu svom najdražem ujaku, svojoj ljubavi, svojoj inspiraciji, svom uzoru“

U petak. 8. srpnja, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, udruženim snagama Muzeja, Gradske galerije i Grada Biograda na Moru otvorene su dvije izložbe. Ondje ovih dana izlaže svoje radove Lea Popinjač i Vladimir Pilinger: Lea „Fare above the word“ ciklus na akvarelnim papirima i Vladimir svoje skulpture u drvu, koji je prigodom otvorenja ispred muzeja i pokazao i postupak kreativnog stvaranja. Uz glazbene i plesne točke, Tomislava Milačića na saksofonu i Paule Jeličić plesnu, bio je ovo prvoklasni kulturni događaj u gradu Biogradu na Moru, uz mnoštvo posjetitelja uspješno je i svečano otvoren, u najavi Biogradskog ljeta 2022. kao skupna izložba Lee Popijač umjesto Popinjač i omaškom bez navođenja i umjetnika Pilingera kao sudionika.

Službeni dio otvorenja izložbe kasnio je zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama koja se toga dana oko 14 sati dogodila u Lici. Na A1 u blizini Janjča našla se Sanja Doležal koja je putovala na otvorenje izložbe svome ujaku Vladimiru. Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Otočac i Perušić u smjeru mora i to je bio opravdani razlog njenog kašnjenja. Uz isprike obratila se nazočnima:

„Prije svega ispričavam se zbog kašnjenja, to je najosnovnije, čuli ste svi što se dogodilo, poginulo je na autocesti dvoje ljudi, troje ozlijeđeno, što je prestrašno, ali ja nikako ne bih propustila otvorenje izložbe svom najdražem ujaku, svojoj inspiraciji, svom uzoru. Svima vama želim da jednoga dana budemo svi mi u snazi, energiji, mentalnoj i fizičkoj, ali i kreativnoj, kao moj ujak Macan. Za Leu mi je izuzetno drago što izlaže, ona je puno, puno mlađa od mog ujaka i od mene, ali evo dobro je da se mladost i iskustvo spoje. Ona izložba iz 2017. isto je bila krasna, va mi je nekako još draža, jer je upotpunjena baš prekrasno, a kad me ujak pozvao odmah sam rekla da to sve ne može proći bez mene. Puno vas volim, nadam se da ćete uživati u izložbi, pogotovo se nadam i brojnim turistima da će navratiti i vidjeti što smo i tko smo i kakve snage imamo.“

Dr. sc. Tonći Jeličić, voditelj Gradske galerije, pozdravio je sve nazočne posjetitelje, isto tako i Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja . Predstavnici su Grada Biograda na Moru, potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Knez i direktorica Turističke zajednice Grada Nives Jeličić, nazočili svečanosti otvorenja, no nisu govorili. Bili su ondje i predstavnici medija, Jelica Farkaš za gradski portal i Branka Pelicarić s Radio BnM-a, pjesnikinje Radica Rada Vrančić i Jasenka Medvedec, liječnik i fotograf Vinko Pešić, odgajateljica u mirovini – teta Marica Tolić, Klara Ivanović, poznata modna dizajnerica koja dizajnira tekstil po održivim standardima uz personalizirani print i brojni drugi…

Nakon što je pozdravio sve bitnije sudionike, dr. sc. Jeličić se isprikom zbog kašnjenja službenog dijela otvorenja izložbi i kratkim uvodom obratio posjetiteljima:

„Izv. prof. dr. sc. Tonći Šitin nažalost nije mogao biti večeras s nama iz opravdanih razloga, a glavninu njegovih predavanja do sada ste na ovome mjestu imali prilike čuti, pa ću vam umjesto njega ja malo opširnije govoriti.“, našalio se dr. sc. Jeličić i nastavio:

„Naravno da jednu stvar zapravo stalno pokušavam reći, kada dođem na neku izložbu, a bio sam na puno ovakvih sudionikom, na većini dosta puta i kao gost, ono što me uvijek naljuti jest kad se svi naglo uozbilje i sad ću ja kao nešto jako pametno reći. Volim opušteniju atmosferu i zato mi je drago kad vidim osmjehe na svim licima. S malom dozom humora, pa ja sad malo blefiram,  uostalom tako smo koncipirali sva naša dosadašnja događanja. Dr. sc. Šitin je u tome stručniji, a ja dolazim iz tehničkih znanosti, ipak vam umjesto njega moram objasniti zašto smo mi ovu izložbu spojili. Iz moje profesionalne perspektive, a ja se bavim grafičkom tehnologijom, drvo i papir imaju poveznicu. Drvo je danas najvažnija sirovina za proizvodnju celuloze, koja se opet koristi i u proizvodnji papira. Lea je izložila svoje radove na akvarelnim papirima, a Vlado je na neki svoj kreativan način obradio drvo i to je najvažnija poveznica iz te moje tehničke perspektive, a neću vam sad ponavljati ono što piše u katalozima izložbi gdje ljudi koji ih pišu i izrađuju ipak moraju biti malo ozbiljniji od nas večeras.“

Katalozi dviju izložbi uistinu su sadržajni i informativni, a njih možete pronaći i preuzeti prilikom razgledavanja izložbi koje će u prostorijama muzeja biti otvorene tijekom cijelog mjeseca srpnja .

Draženko Samardžić je vrlo kratko zahvalio svima koji su došli na otvorenje dviju izložbi, onu Lee Popinjač i našega, kako je kazao „susjeda na otoku Pašmanu, mjestu Ždrelcu, Vladimiru Pilingeru, kojemu je ovo drugo izlaganje u muzeju“. Uputio je iskrene čestitke umjetnicima, iskrene zahvale svim posjetiteljima, od kojih se mnogi nisu mogli pridružiti domjenku iz razloga što su morali požuriti zbog zadnjeg trajekta u 22:30 sati.

A Sanja Doležal, koja je nekada s grupom „Novi fosili“  držala velike koncerte u ovome gradu, sada posjećuje izložbe. Umjesto njenog glasa svako ljeto slušamo Milu Kitića, za kojeg Wikipedia kaže da je do 1991. bio bosanski pop-folk  pjevač koji je pjevao u ijekavskom dijalektu, ali se početkom rata u BiH  ‘resetirao’,  pa je nastavio pjevati na ekavici “zbog svojih srpskih korena”.

Zahvaljujemo Stanki Glinac, biogradskoj fotografkinji koja nam je ustupila svoje fotografije s otvorenja ove izložbe, a koje možete pogledati u priloženom videu i naslovnici:

.