VIDEO: Obilježavanje 29. obljetnice pogibije Gorana Batura i Mile Kneza, otkrivanje spomen obilježja Željku Đinđiću povodom 30. obljetnice pogibije

Obilježavanje 29. obljetnice pogibije Gorana Batura i Mile Kneza, otkrivanje spomen obilježja Željku Đinđiću povodom 30. obljetnice pogibije u četvrtak, 11. ožujka 2022. godine organizirala je Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.-91. sa sjedištem u Biogradu na Moru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Goranu Baturu i Mili Knezu obilježena je 29. obljetnica njihove pogibije, a hrvatskom branitelju Željku Đinđiću povodom 30. obljetnice pogibije podignuto je spomen obilježje.

Goran Batur poginuo je 11. ožujka 1993. godine na izvidničkoj zadaći koja je imala za cilj žurno vraćanje netom izgubljenog položaja na Debeljaku gdje je istoga dana poginuo i Mile Knez.

Spomen obilježje Goranu Baturu nalazi se u šumi Gorčine na Jankolovici, a Mili Knezu na brdu Debeljak iznad Vrane.

Željko Đinđić je poginuo 29. siječnja 1992. godine prilikom premještanja opreme Poljoprivredne zadruge Vrana s prostora koji je bio na meti neprijateljske paljbe. Krunicu koju je nosio oko vrata u trenutku pogibije sastavio je iz dijelova i čuvao za ovaj dan dugih 30 godina njegov sinovac Jakov.

Spomen obilježje povodom 30. obljetnice Željkove pogibije postavljeno je u predjelu Sokoluše u Vrani, a otkrili su ga supruga Željana i brat Mirko.

Uz ostale na spomen obilježju Mili Knezu na Debeljaku za oca je položila cvijeće kćer Anđela.

Biogradski župnik don Nikola Tokić predvodio je molitvu za pokojnike.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima počast su odali članovi obitelji poginulih, Rodoljub Barić, zapovjednik 134. brigade ZNG-a RH, predstavnici udruga SJP Poskoci Zadar, Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.-91., Udruge 1. gardijske brigade Tigrovi, Darko Banić, zapovjednik 53. domobranske bojne, Anton Dražina, načelnik PU Zadarske županije, Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov, Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja Branko Tanara i dr.

Pogledajte video koji smo priredili u spomen na 11. ožujak, također i vrlo dirljiv video koji je priredila Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.-91., inicijator ovog svečanog i dostojanstvenog događaja:

Foto: Jakov Đinđić