Željko Birkić na pobjedničkom postolju nakon utrke „Petica za domovinu“

Povodom Dana državnosti u Zadru je održana utrka „Petica za Domovinu“ u dužini od 5 km. Utrka se bodovala za Hrvatsku atletsku cestovnu ligu, a trčalo se oko ŠC Višnjik sa startom i ciljem ispred dvorane Krešimir Ćosić. U ženskoj konkurenciji slavila je Lucija Kopić iz AK Fit Zaprešić. Drugo mjesto osvojila je Lukrecija Krstičević iz Rukometne akademije Jerkovac, dok je treća bila članica AK Alojzije Stepinac Zadar Marija Kurta.

U muškoj konkurenciji najbrži je bio Ivan Bulić iz Ljubuškog koji trči za AK, drugo mjesto osvojio je član AK Rogovo – Sveti Filip i Jakov Željko Birkić, a treće domaći natjecatelj pretplaćen na pobjednička postolja Juraj Bilaver (AK Alojzije Stepinac).

Osim što je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku utrke, Željko Birkić prvi je u kategoriji M 40-49, a srušio je i osobni rekord na 5 km koji je sada 17:58.  Nastupio je i na prvoj memorijalnoj atletskoj utrci „Tri redarstvenika“ od Pakoštana do Biograda na Moru, gdje je bio drugi, odmah iza klupskog kolege Ivana Pikunića. U utrci Wings for Life World Run je također prema ostvarenom rezultatu  u ukupnom poretku među svim natjecateljima u samom vrhu. Klub kojeg predstavlja uistinu može biti zadovoljan rezultatima koje postiže i njegovim uspjesima. I mi smo isto.

Organizator utrke u Zadru bio je Atletski klub Alojzije Stepinac Zadar uz potporu Kluba atletskih veterana Zadar, a pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Nagrade najboljima uručio predsjednik kluba Mladen Peša. Ocjenu utrke dao je i glavi organizator natjecanja i glavni trener AK Alojzije Stepinac Slobodan Miolović.

„U pitanju je nova utrka koju smo pokrenuli prošle godine kada je vraćen stari datum Dana državnosti. Sljedeće godine ćemo u utrku uvrstiti i utrku atletske djece i tako ovoj sportskoj i domoljubnoj svečanosti dodati još veselja. Najvažnije je da se nakon epidemije vraćamo sportskim natjecanjima, da nam dolaze sportaši koji se zadržavaju i Zadru vraćaju turistički imidž. AK Alojzije Stepinac se vraća na stazu. Mi smo prije svega koncentrirani na stadionsku atletiku, a izvanstadionska je usputni segment kojeg rado obavljamo radi popularizacije atletike, trčanja i zdravog življenja. Ono što naše članove očekuje u nastavku sezone je Prvenstvo Dalmacije za limače 5. lipnja u Zadru, a nakon toga i za starije kategorije kao i prvenstva Hrvatske u svim kategorijama, a prvi na red nam dolaze mlađi kadeti i kadeti 19. i 20. lipnja u Čakovcu. Nadam se dobrim rezultatima.“,kazao je Mijolović za Zadarski.hr.