Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Poštovane čitateljice i čitatelji bloga i posjetitelji stranice Biograjski.com, čestitamo vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan hrvatske državnosti nakon gotovo dva desetljeća ponovno slavimo 30. svibnja, a ne više 25. lipnja kako je to bila praksa od 2001. godine, kada je u vrijeme Račanove vlade taj dan bio promijenjen.

Ponovno je Vlada Republike Hrvatske u listopadu 2019. godine vratila 30. svibanj kao praznik Dan državnosti, smatrajući da obuhvaća sve elemente hrvatske državnosti.

Od 2020. godine 25. lipanj obilježavamo kao spomendan Dan neovisnosti, a 8. listopada spomendan Dan hrvatskog sabora.

Spomendani su, za razliku od blagdana, radni dani.

Uveo se u listopadu 2019. godine i novi blagdan, 18. studenog, kada obilježavamo Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje. (Više o tome u: Blagdani i neradni dani u 2020. godini.)

U prigodi smo proslaviti obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, trenutak u povijesti kada je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabran višestranački hrvatski sabor. Hrvatska je od tada simbolički raskinula sve veze s Jugoslavijom i komunizmom.

Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom dr. Franje Tuđmana dobila je tada uvjerljivu saborsku većinu, čime je formalno preuzela odgovornost za sudbinu Hrvatske.

“Ne želimo stvarati niti poticati podaničke poslušnike, intelektualne dodvorice i laskave karijeriste, niti zaslijepljene političke protivnike ili bespomoćne mrzitelje, već odgovorne profesionalne intelektualce i znanstveno stručne ustanove koji bi kritičnim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom pridonijeli blagostanju svog naroda i općem boljitku društva u kojemu žive i djeluju.”, govorio je dr. Frano Tuđman na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine.

Uslijedila je oružana agresija srpskih ekstremista i JNA na Hrvatsku, četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je okupirana…Stoga se sa zahvalnošću prisjetimo hrvatskih braniteljica i branitelja te svih onih koji su boreći se u različitim okolnostima tada sanjali slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Kako je devedesetih godina prošlog stoljeća je ovaj dan puno značio svima, povodom tog blagdana u dva navrata su se na Jarunu održavale vojne parade, jedna je bila između Bljeska i Oluje.

P.S. Danas trgovine uglavnom rade: neke skraćeno, neke jednako kao i svaku nedjelju, neke su zatvorene. Ono što sa sigurnošću znamo jest da su otvoreni kiosci, pekare i benzinske postaje.