Petogodišnje Filomena i Marcela Morožin iz Biograda na Moru već osvajaju medalje u svijetu biciklizma; u Stankovcima su osvojile prve!

U organizaciji Biciklističkog kluba Aks Stankovci u nedjelju, 8. studenog 2020. godine, realizirano je sedmo po redu izdanje maratona  i 2. kolo XC ZLD-a. Zimske dalmatinske lige brdskih biciklističkih utrka, posebno su kreirane za druženje biciklista i svojevrsni su trening za nadolazeću zimu.

Prema novim #budiodgovoran pravilima u dvije odvojene utrke u Stankovcima nastupilo je ukupno 249 biciklista. Među njima su bile Filomena i Marcela Morožin, koje su se iz Stankovaca u svoj rodni Biograd na Moru vratile ovjenčane dvjema medaljama.

Filomena i Marcela imaju svega po pet godina, a u svijetu biciklizma su od svoje četvrte godine.

Od ove godine Filomena i Marcela nastupaju za Biciklistički klub Orlov krug iz Vodica, kaže nam njihov otac Davor-Balde. Njihov matični klub jedan je od najuspješnijih brdski biciklističkih u cijeloj Hrvatskoj po broju osvojenih trofeja. Između ostalog, osvajali su naslove klupskih prvaka u olimpijskom krosu te visoka mjesta pri samom vrhu u ukupnim klupskim i državnim poretcima tijekom više sezona uzastopce.

Djevojčice Filomena i Marcela Morožin zaljubile su se u biciklizam, jer su im roditelji, majka Maja i otac Davor-Balde, rekreativni vozači i uživaju s djecom boraviti u prirodi.

Djevojčice uz savjete trenera samostalno treniraju, odnosno s mamom Majom i tatom Davorom-Baldom, jer im nije praktično putovati u Vodice tri puta tjedno na treninge kad znamo da  najkraća udaljenost (zračnom linijom) na relaciji između dvaju gradova, Biograda na Moru  i Vodica, iznosi 33,3 kilometra. I prava je zbog svega šteta što u Biogradu na Moru nema pravih biciklističkih klubova.

Utrke djevojčice voze u kategoriji U9, što samo po sebi u odnosu na njihovu dob iziskuje veliki napor, jer je velika razlika u godinama u odnosu na ostale sudionike. No to ih nije spriječilo da osvoje medalje već na prvoj utrci na kojoj su Filomena i Marcela sudjelovale.

Iz Ask Stankovci uputili su čestitke pobjednicima te zahvalili svima koji su nazočili utrci. Posebne zahvale uputili su volonterima, redarima, vozačima motocikala, fotografima, liječniku te svima koji su pridonijeli kvalitetnoj organizaciji utrke u novim okolnostima. Zahvalili su i djelatnicima PP Benkovac koji su regulirali promet i osiguravali događaj.

S druge strane, Davor-Balde Morožin na svom Facebook profilu je povodom pobjede svojih kćeri napisao:

„A što reći nego da sam preponosan na svoje cure i njihove prve medalje i to bez naše prisutnosti što me još više čini sretnijim. Veliko hvala svima na organizaciji i pomoći da cure stignu na utrku.“ Uz to je stavio hashtag oznaku: #bbkorlovkrug#.

Čestitamo Filomeni i Marceli na osvojenim medaljama i želimo im još puno, puno uspjeha u svijetu biciklizma ili drugim aktivnostima kojima se tijekom svoga odrastanja odluče baviti.

Također čestitamo i njihovim ponosnim roditeljima, mami Maji i tati Davoru-Baldi Morožin na prvim uspjesima ovih prekrasnih djevojčica, jer su ih upravo oni usmjeravali na to da se rekreativno okušaju u ovom sportu od najmlađih dana. Oni nam svima mogu biti uzor u tome kako djecu motivirati u sportu s ciljem da ih izvedemo iz zatvorenih prostora i udaljimo od televizora, tableta, laptopa, kompjutora i ostalih informatičkih pomagala.