U Biogradu na Moru 19 prvašića manje nego lani

Ove godine na području cijele Zadarske županije 73 je učenika manje nego lani početkom nove školske godine po prvi put sjelo u školske klupe. Naime, lani je u škole bio upisan 791 prvaš, ove godine 718, navodi Zadarski list.

Među najvećim „gubitašima“ broja učenika u Zadarskoj županiji, prema pisanju Zadarskog lista, jest grad Biograd na Moru s 19 učenika prvaša manje. U minusima slijede ga Benkovac s 13, Obrovac s 3…

Pad broja upisanih učenika ove godine bilježi se i na otocima te u zaleđu, u ruralnim i prigradskim područjima. Tako je , primjerice, u Poličniku 8 učenika manje upisano nego lani, u Posedarju i Ražancu po 3 manje, u Privlaci 10, u Ninu 2, u Preku 5, u Salima 2, u Neviđanima 3, u Galovcu 5, u Lišanima Ostrovičkim 4, u Sukošanu 4, u Zemuniku i Bibinjama po 12…

Više je učenika koji su ove godine krenuli u školu u odnosu na lanjsku godinu u  Škabrnji, za 6, u Novigradu za 5, u Pridragi za 8, u Jasenicama za 6, u Stankovcima za 7, u Polači za 1…

U gradu Zadru ove godine krenulo je u školu 40 učenika više nego lani.  U Pakoštanima se bilježi porast broja prvašića za 14!

O svemu se za Zadarski list očitovao Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, a pod čijom je nadležnošću upravljanje osnovnim školama u županiji.

„Razloga za manji broj djece u osnovnim školama je vjerojatno više, od kojih najveći može biti negativni demografski prirast, potom migracije stanovništva. Informacija da je manje prvašića ne čini nas sretnima. Uvijek je dobro kad trebamo dograđivati škole. Najveći pad prvašića je u Osnovnoj školi Biograd, prošle školske godine bilo je na početku upisano 83 prvašića, a ove 64. Najveći porast je u Osnovnoj školi Pakoštane, prošle godine upisano je bilo 33 prvašića, a ove godine 47.“

Neslužbeno doznajemo da je jedan od uzroka pada broja upisanih prvašića u biogradskoj osnovnoj školi i taj što ova škola nema cjelodnevni boravak, dok ga prva škola u susjedstvu, osnovna škola u Svetom Filip i Jakovu, primjerice, ima. Tako doznajemo kako su neki roditelji iz Biograda na Moru upravo iz tog razloga bili prisiljeni upisati svoje dijete u filipjansku osnovnu školu.

Produženi boravak omogućuje učenicima boravak u školi prije ili nakon redovne nastave, s organiziranom je prehranom te nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Cjelodnevna nastava predstavlja specifičan oblik ovog programa, osmišljen kao kombinacija razredne nastave i organiziranog slobodnog vremena tijekom nekoliko sati koliko je potrebno do povratka roditelja/staratelja s posla, osobito onih koji zbog radnog vremena nemaju mogućnosti preuzeti svoju djecu iz škole neposredno po završetku redovne nastave, već to mogu učiniti kasnije.

Hoće li produženi boravak u nekoj školi biti organiziran ili neće, i za koju dob učenika, ovisi prvenstveno o interesu roditelja/staratelja, prostorno-materijalnim mogućnostima pojedine škole, te o gradskoj vlasti koja takav program sufinancira. U cijeni programa produženog boravka i prehrane financijski sudjeluju i roditelji/staratelji.

Izvor: Zadarski list