Adio ljeto, počela je jesen!

Kalendarski i meteorološki, s vremenskom prognozom koja zahtijeva kišobran pri ruci, od 23. rujna stigla nam je jesen.

U to ime prisjetimo se stihova pjesme Dobriše Cesarića „Jesen“:

Ona je tu. U tuzi kiše
Po poljanama tiho hoda,
I kuda stiže u vis diže
Usplahirena jata roda.

Polako penje se u brda,
A kuda prođe, njezin put
Od otpalog je lišća žut.
I u dol njime idu krda.

U jezero unese nemir,
I ne vidiš mu više dna,
A medvjed, koga putem sretne,
Odjednom zaželi se sna.

A kada livadama dune
Njen vjetar, uzbune se travke.
U strništima tužno šušti:
To polja slute snijeg i čavke.

Na cesti uveli se list
U čudu digo: gle, ja skačem!
A čovjek koji hoda drumom
Zagrnuo se ogrtačem.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem, tzv. ravnodnevicom, koji je ove godine započeo u 14:30 sati te će trajati sve do 21. prosinca u 11:02 sati – navodi se na stranici Zvjezdarnice Zagreb. Jesenski ekvinocij trenutak je kada Sunčeve zrake okomito padaju na ekvator, a može se dogoditi u bilo koje doba između 22. i 24. rujna (ove godine je u 14:30 sati).

Na dan početka jeseni, tzv. ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

U ranu jesen, dok se opraštamo od ljeta, očekujemo dane u kojima će nas, iskreno se nadamo – napustiti komarci te ćemo više uživati u zalascima Sunca (najljepši su s plaže Bošana), peći kolače, više vremena provoditi s obitelji i prijateljima, nositi udobne, tople, papuče, čitati dobre knjige ušuškani u toplu dekicu, gledati dobre filmove, slojevito se odijevati i nositi zatvoreniju obuću, nećemo više tragati za hladom…(nastavite niz)

Fotografije koje smo koristili pri izradi prigodnog jesenjeg kolaža pripadaju jednoj našoj sugrađanki. Autorica fotografija je Stanka Glinac i ovom prigodom zahvaljujemo joj na ljubaznosti da slobodno možemo dijeliti njene predivne fotografije.